Jedz na zdrowie – choroby dietozależne | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Jedz na zdrowie – choroby dietozależne

16 sierpnia 2018, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Zła dieta wielu z nas kojarzy się przede wszystkim z nadwagą. Jednak nasze niewłaściwe decyzje żywieniowe mogą mieć znacznie poważniejsze konsekwencje. Często nie masz czasu, by przygotować zdrowy posiłek w domu, a może po prostu nie masz na to ochoty i stołujesz się na mieście, zwykle w barach szybkiej obsługi? Zobacz, co Ci grozi!

 

Cukrzyca typu II

Choć za jej rozwój często odpowiedzialne są skłonności genetyczne, otyłość i brak ruchu zwiększają ryzyko zachorowania. Duża nadwaga może bowiem powodować rozwój insulinooporności, a więc zmniejszenia wrażliwości tkanek na ten hormon, odpowiedzialny za regulację poziomu glukozy we krwi. Do objawów tej tzw. cukrzycy typu dorosłego należą:

  • zwiększone pragnienie, wraz z częstszym oddawaniem moczu,
  • osłabienie organizmu,
  • chudnięcie pomimo braku stosowania diety czy zwiększenia aktywności fizycznej,
  • oddech o zapachu przypominającym aceton,
  • trudniejsze gojenie się ran.

Aby stwierdzić cukrzycę czy choćby stan przedcukrzycowy najlepiej zgłosić się do lekarza, który zleci nam m.in. badania krwi pod kątem stężenia glukozy. U zdrowej osoby współczynnik ten będzie wynosił maksymalnie 99 mg/dL. Wyższa wartość oznacza już stan przedcukrzycowy, a ta powyżej 126 mg/dL, cukrzycę.
Odpowiednia dieta jest ważna nie tylko w zapobieganiu, ale też wspomaganiu leczenia cukrzycy insulinoopornej. Przede wszystkim wybierajmy produkty o niskim indeksie glikemicznym, które nie podniosą gwałtownie poziomu cukru we krwi po posiłku. Należy także pamiętać, by potrawy sporządzać z jak najmniejszą ilością tłuszczu i cukru.

Miażdżyca

Niewłaściwa dieta prowadzić może również do problemów z układem krwionośnym, w tym do miażdżycy. Jest to choroba niezwykle podstępna, rozwijać się może bowiem już w wieku kilkunastu lat. Jej przyczyną są złogi cholesterolu zalegające w naszych żyłach. Z wiekiem naczynia krwionośne stają się coraz mniej elastyczne, zaczynamy więc bardziej odczuwać problem. Jakie są objawy? Trudności z koncentracją, szybsze zmęczenie i problemy z zapamiętywaniem to dopiero pierwsze symptomy. W miarę, jak choroba się rozwija, zaczynamy odczuwać bóle w klatce piersiowej, spowodowane zwiększoną pracą serca. Gdy problem postępuje, a złogi cholesterolu stają się coraz grubsze, pod wpływem zwiększonego ciśnienia może dojść do pęknięcia naczynia. Jego szybka odbudowa wiąże się z powstaniem skrzepu z płytek krwi, który niekiedy odrywa się, wędrując wraz z krwią po ciele. Takie zjawisko jest niezwykle niebezpieczne. Skrzep może bowiem zawędrować do serca, powodując zawał lub do mózgu, co jest przyczyną udarów.
Miażdżycy możemy zapobiegać między innymi dzięki właściwemu sposobowi odżywiania, głównie unikaniu tzw. złego cholesterolu, czyli LDL. Produkty bogate w tłuszcze zwierzęce zamieńmy na te zawierające kwasy Omega-3, np. ryby czy niskokaloryczne potrawy z dodatkiem oleju lnianego. Dla zbicia cholesterolu warto spożywać też produkty bogate w antyutleniacze, zwłaszcza w witaminy A, C i E. Zrezygnujmy za to z dużych ilości soli, żywności wysokoprzetworzonej, a także używek, szczególnie papierosów i alkoholu.

Nadciśnienie tętnicze

O nadciśnieniu tętniczym mówimy w momencie, gdy skurczowe jest równe bądź wyższe niż 140 mm Hg, a rozkurczowe 90 mm Hg. Jego główna przyczyna nie jest dokładnie określona, ponieważ hipertensja może wynikać z różnych źródeł, jednak z pewnością spożywanie dużej ilości tłuszczów odzwierzęcych, fast foodów, soli i cukru może być jednym z czynników zapalnych. Nadciśnienie tętnicze początkowo nie daje żadnych szczególnych objawów, dopiero później może skutkować poważniejszymi problemami, np. rozwinięciem się miażdżycy lub przerostem lewej komory serca. W przypadku zbyt wysokiego ciśnienia najczęściej zaleca się zdrową dietę, ubogą w składniki wywołujące schorzenie, unikanie stresu oraz zażywanie leków hipotensyjnych.

Osteoporoza

Osteoporoza jest chorobą polegającą na ubytku masy kostnej, na skutek czego nabierają one gąbczastej struktury. Dlatego w jej przypadku nietrudno o złamania, nawet z błahych powodów, jak niegroźny upadek. Zwykle występuje ona wraz z wiekiem, jednak na jej powstanie pracujemy już od młodych lat, nie zwracając uwagi na swoją dietę. A zwykle wystarczyłoby zadbać, by była ona bogata w białko, wapń oraz witaminy D i K, które pomogą budować mocne kości. Unikaj też kofeiny, która wpływa na wypłukiwanie wapnia. Rozwojowi schorzenia sprzyjają także inne używki, jak alkohol i papierosy.
W przypadku osteoporozy zaleca się zmianę diety na korzystniejszą dla naszego układu kostnego oraz zwiększenie aktywności fizycznej, a przy zaawansowanym stadium również stosowanie farmakoterapii.

Odpowiednia dieta to nasze dobre zdrowie na długie lata. Jeżeli nie potrafisz ułożyć jej samodzielnie, zasięgnij porady specjalisty dietetyki. Często dzięki zaledwie kilku zmianom możemy poprawić samopoczucie i ustrzec się przed groźnymi chorobami.

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Brak możliwości komentowania.