„Jedz inaczej” – recenzja

23 grudnia 2015, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Wraz z nowym rokiem kalendarzowym wiele osób podejmuje wysiłki związane z odchudzaniem i prowadzeniem zdrowego stylu życia. Niestety część z tych osób bezskutecznie próbowała zmienić swoje nawyki żywieniowe już wcześniej. Być może czas na to, aby wiarę w kolejną dietę–cud zastąpić świadomością, pozwalającą określić dlaczego popełniamy błędy żywieniowe, co do tego doprowadziło i jak można to zmienić.
Na początku stycznia 2016 roku swoją polską premierę będzie miała książka Leanne Cooper „Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy”. Każdy moment jest dobry na to, aby zrozumieć mechanizmy odpowiedzialne za sposób, w jaki się odżywiamy, ale jeśli nie chcemy zawieść się na kolejnej diecie i uniknąć poczucia niezrealizowanego celu, gdy kolejne noworoczne postanowienie stanie się przyczyną rozczarowania, powinniśmy jak najszybciej zacząć odżywiać się ŚWIADOMIE.

O czym jest książka? W skrócie można odpowiedzieć – o psychologii jedzenia. Autorka, Leanne Cooper jest konsultantką i doradcą żywieniowym, założycielką instytucji promującej świadome i zdrowe odżywianie  – Cadence Health, specjalistką łączącą w swoich publikacjach wiedzę z zakresu psychologii oraz dietetyki.
Wpływ psychologii na sposób odżywiania jest niebagatelny, ponieważ pewne cechy charakteru i osobowości wpływają na naszą zdolność do samokontroli, dbałość o zdrowie, uleganie impulsom, a samo pożywienie i emocje mają ze sobą ścisły związek i wzajemnie na siebie wpływają poprzez dostarczanie substancji oddziałujących na samopoczucie i pobudzających ośrodki przyjemności oraz wzbudzanie zapotrzebowania na nie. Określone cechy charakteru nie mogą być jednak żadną wymówką dla osób, które folgują zachciankom i nie potrafią być wytrwałe w dążeniu do wymarzonej sylwetki. Mogą być za to wskazówką pomocną przy wyborze strategii wprowadzania dobrych zmian.

Autorka dzieli się z czytelnikami wiedzą z zakresu jedzinaczejpowstawania nawyków żywieniowych, wpływu różnych substancji na nasze preferencje, uczy jak prawidłowo odczytywać etykiety produktów, aby z nadmiaru informacji wyłonić te naprawdę nam potrzebne, pomaga zrozumieć jak poczucie umiejscowienia kontroli (wiara w to ile zależy od nas, a ile od otoczenia) wpływa na nasze dążenie do celu, w jaki sposób stosować system nagród i kar, aby nie tylko eliminować złe nawyki, ale też wzmacniać dobre, jakie czynniki kształtują nasze wybory na różnych etapach życia i w różnych okolicznościach.
Przydatne są umieszczone w książce testy pozwalające określić skalę intuicyjnego jedzenia czy kwestionariusz zachowań związanych z jedzeniem.
Niezwykle ważnym zagadnieniem jest kwestia żywienia dzieci, ponieważ nawyki, które najtrudniej jest wykorzenić, mają swój początek właśnie w sposobie karmienia dzieci, zachęcania ich do spożywania określonych produktów, nagradzania i pocieszania innymi. Wyrabiamy w naszych dzieciach zautomatyzowany sposób odżywiania, który może być w dłuższej perspektywie szkodliwy.

„Być może nieskuteczność diet nie wiąże się wcale z brakiem silnej  woli,  ale raczej z niedocenianiem siły zautomatyzowanego zachowania.” – L. Cooper

Szczególnie ciekawym rozdziałem jest ten poświęcony działaniom marketingowym. Statystyki są zatrważające – przemysł spożywczy wydaje 500 razy więcej pieniędzy na promocję wysoko przetworzonych produktów, niż Światowa Organizacja Zdrowia ma możliwość wydać na walkę z głodem. Dlaczego tak jest? Odpowiedź jest prosta – opłaca się, ponieważ taka inwestycja przynosi ogromne zyski. Specjaliści od marketingu wywierają na nas większy wpływ, niż przypuszczamy. Z książki dowiemy się w jaki sposób kampanie reklamowe, sposób przedstawiania informacji o produkcie na etykietach, odwoływanie się do wyznawanych przez nas wartości i stylu naszego życia, rozmieszczenie towarów w sklepach wpływają na nasz stosunek do marki i ilość spożywanego jedzenia.
Ta książka to nie tylko zbiór przydatnych informacji, ale także ćwiczeń do wykonania. Proponowane zadania pomagają w zyskaniu większej świadomości, głębszym zrozumieniu zagadnień i trenowaniu zdrowego stylu życia. Wspaniale jest odkryć, że naprawdę można zacząć kontrolować to, co do tej pory sprawiało, że czuliśmy się niekiedy bezsilni wobec naszych skłonności, trudnego do powstrzymania apetytu, braku motywacji i wytrwałości.

Iwona

Dziękujemy Wydawnictwu za udostępnienie egzemplarza recenzyjnego –
Redakcja