Danie jednogarnkowe z warzywami i kielbasą

12 marca 2011, dodał: Sarenka
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • kiełbasa zwyczajna – 3 duże pętka,
  • cebula biała – 2 sztuki,
  • ziemniaki – 4 duże sztuki,
  • kapusta pekińska – 1/2 dużej sztuki, twarda cześć,
  • papryka świeża – 1 sztuka,
  • marchew – 4 duże sztuki,
  • pietruszka korzeń – 3 sztuki,
  • seler, korzeń – kawałek, ok 150g,
  • seler naciowy – 2 łodygi,
  • groszek mrożony – 1 szklanka,
  • czosnek – 3 ząbki,
  • vegeta – 1 łyżka,
  • meggi – 1 łyżka,
  • sól,
  • kostka rosołowa – dowolna (dałam grzybową),
  • majeranek, oregano,
  • liść laurowy,
  • pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy,
  • papryka słodka mielona – 1 łyżka,
  • kminek mielony, kolendra mielona – szczypta,
  • sos sojowy – łyżeczka,
  • woda – 1 litr.

PRZYGOTOWANIE:

Kiełbasę w razie konieczności obrać i pokroić w kosteczkę. Wszystkie warzywa obrać umyć i osuszyć. Rozgrzać patelnię, wrzucić kawałki kiełbasy i smażyć przez 5-10 minut, często mieszając. Podsmażoną, odsączoną z tłuszczu kiełbasę przełożyć do dużego, trzylitrowego garnka. Na tłuszczu po kiełbasie podsmażyć do zeszklenia pokrojona w kosteczkę cebule, dodać do kiełbasy. Do garnka wlać 1 litr wody, dodać vegetę i kostkę rosołową. Wrzucić pozostałe warzywa: kapustę pekińską, pokrojone w kosteczkę marchew, pietruszkę, korzeń selera, ziemniaki oraz paprykę. Dodać listek laurowy, pieprz, łyżkę papryki mielonej, sos sojowy i sól. Gotować na niewielkim ogniu przez 10 minut, po czym dodać seler naciowy. Gotować przez kolejne 15-20 minut, dodać przepłukany groszek mrożony oraz rozdrobniony czosnek. Gotować przez około 5 minut, ostatecznie doprawić do smaku. Podawać na gorąco.

file1299935210