Jarzynowa ( taka najprostsza z zacierką )
Jarzynowa ( taka najprostsza z zacierką )
zupka doskonała na biwak .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 udko z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1/3 pora
1 cebula
½ pęczka kopru
¼ pęczka natki pietruszki
2 plasterki wędzonki
1 kiełbaska śląska ( lub podobna )
3 ziemniaki
kawałek młodej kapusty ( taki jak z włoszczyzny )
½ szklanki mąki
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
pieprz mielony
papryka mielona
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 szklanki wody
Obrać warzywa i ziemniaki .Ziemniaki pokroić w kostkę , a warzywa ( marchew, pietruszkę , seler ) utrzeć na grubej tarce jarzynowej. Por pokroić w pół plasterki , kapustę w cienkie paski. Włożyć do garnka warzywa , ziemniaki i mięso, pokrojoną w pół plasterki kiełbaskę . Dodać liście laurowe, ziela angielskie , kostkę bulionową .Zalać wodą .I gotować 30 minut. Na patelni podsmażyć na rumiano pokrojoną w plasterki wędzonkę i pokrojoną w piórka cebulkę .Wrzucić do garnka .Zrobić twardą zacierkę i wrzucać na gotująca się zupę. Gotować 20 minut. Wyjąć mięso – obrać ze skórek , kości i chrząstek. Podzielić na kawałki i dodać do garnka .Wsypać koper i pietruszkę . Doprawić do smaku pieprzem i mieloną papryką .
Nadesłała: Babciagramolka