Jambalaya – danie jednogarnkowe z ryżem
SKŁADNIKI:
- 150 g ryżu krótkoziarnistego – 1,5 paczki
- pół filetu z piersi kurczaka
- 1 kiełbasa podsuszana, podwędzana, np myśliwska
- 15 krewetek tygrysich
- 2 młode drobne marchewki
- 1 papryka zielona lub czerwona
- 1mała puszka kukurydzy
- 1 puszka pomidorów( + 1 świeży ale niekoniecznie)
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebulka dymka ze szczypiorem
- 1 cebula czerwona
- kawałek zielonej części pora
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 1 kostka bulionowa
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, chili (suszone, grubo mielone)
- olej
Warzywa umyć, pokroić wedle uznania. Kiełbasę pokroić, pierś umyć, usunąć niepotrzebne błonki, pokroić drobno, dodać sól, pieprz, przyprawę do kurczaka. Krewetki rozmrozić w zimnej wodzie, usunąć ogonki wykręcając je. Cebulę, pora podsmażyć chwilę na oliwie. Dodać marchew, seler, kukurydzę i paprykę. Dusić dalej ok 20min, w razie potrzeby podlać wodą. Dodać czosnek, krewetki, pierś z kurczaka i kiełbasę, dusić kolejne 10 minut. Na patelnię dodać ziarenka ryżu( krótkoziarnisty parboiled)i zalać ok 0,5l bulionu (woda+ 1 kostka drobiowa lub wołowa)lub rosołem z obiadu jeśli mamy. Dodać pomidory. Dusić aż ryż będzie dobry(ale nie rozgotować go). W tym czasie nie trzeba mieszać. W razie potrzeby podlać wodą. Na końcu doprawić chili i pietruszką. Podawać prosto z patelni, wykładać na talerze, posypać szczypiorkiem. Można posypać też ulubionym serem żółtym lub parmezanem Do jambalayi możesz dodać także dowolne składniki: rybę, ulubioną szynkę, kulki z mięsa mielonego, groszek, dowolne wyraziste przyprawy np szafran, kmin rzymski, curry. Wszystko dusi się na jednej patelni