Mam pytanie: jaki miód jest najlepszy i najzdrowszy?
Większość miodów powstaje z kwiatów różnych roślin. Są miody wielokwiatowe,
Dlaczego miód spadziowy błędnie kojarzony jest z odchodami mszyc?
Mszyce żerują na drzewach iglastych żywią się ich sokiem. Pasożyty te pobierają duże ilości soków ze względu na małą ilość białka w drzewach, które jest dla nich pożywieniem. Pochodzenie miodu zawdzięczamy faktycznie mszycom i czerwcom. Ich otwór gębowy zbudowany jest z narządu kłująco-ssącego. Mszyce posiadają w układzie pokarmowym narząd zwany syfonem, który znajduje się po obu bokach odwłoku mszycy. Znajduje się on przed żołądkiem, dlatego przefiltrowane soki nie przechodzą przez żołądek i nie mogą być nazwane odchodami. Mszyca wydziela soki przez syfon w postaci spadzi. Wydzielają ją kropelkami na zewnątrz, spadź tą pszczoły przerabiają na miód.
W Polsce miód ten, powstaje z roślin iglastych. Często wytwarza się go ze świerków, sosen lub modrzewia. Jest bogaty w żywice, olejki eteryczne i makroelementy. W porównaniu z miodem nektarowym odznaczają się z reguły wyższą zawartością związków azotowych, mineralnych, dekstryn, enzymów, kwasów organicznych i substancji antybiotycznych. Miód taki, ma aromat żywiczny i łagodny smak. Jego kolor jest bardzo ciemny, prawie czarny często z odcieniem zielonkawym. Miód spadziowy, jest często polecany do spożycia ze względu na jego lecznicze składniki.
Wartości lecznicze
Spożywanie tego miodu to naturalny antybiotyk. Zawiera aż cztery razy więcej aktywnego biologicznie żelaza, niż miody nektarowe, zwiększa odporność organizmu. Najczęściej stosowany jest na przeziębienia, dolegliwości dróg oddechowych. Ma działanie antyseptyczne i przeciwzapalne, dobrze wpływa również na poważniejsze choroby takie jak zapalanie płuc. Spożywanie miodu spadziowego dobrze wpływa na serce i układ krwionośny, działa przeciw miażdżycowo. Używany jest też w schorzeniach stawów i układu nerwowego. Miód spadziowy, ma działanie odtruwające i dlatego polecany jest osobom pracującym w warunkach szkodliwych, przy produkcji toksycznych substancji, czy osobom po kuracjach silnymi lekami, np. leki sterydowe, przeciwnowotworowe. Zawiera najwięcej mikroelementów (potas, fosfor, wapń, żelazo itp.) oraz białka. Szczególnie polecany jest przy uzupełnianiu niedoborów energetycznych. Może być stosowany przy anemii i zaburzeniach przemiany materii. Posiada właściwości przeciwnowotworowe, jest pomocny przy astmie i kamicy nerkowej. Przyśpiesza gojenie ran, oparzeń i odmrożeń. Zmniejsza szkodliwe działanie używek jak kawa, herbata, tytoń lub alkohol. Posiada dużo węglowodanów ale mniej kalorii, dlatego warto zamiast cukru do herbaty i kawy stosować miód spadziowy.
Należy pamiętać, iż spadź nie występuje corocznie, w niektórych regionach Polski występuję raz na kilka lat i to właśnie dlatego, miód spadziowy jest jednym z droższych miodów w Polsce. Jego ceny wahają się od 20zł do 80zł w zależności od ilości słoiczka. Warto jednak spożywać go regularnie, ponieważ zawiera dużo substancji odżywczych, minerałów i witamin, które potrzebne są każdego dnia. I nie prawdą jest, że miód spadziowy powstaje z mszyc. Wiele osób nieświadomych prawdy, przez takie opinie, zniechęca się do spożywania tego miodu, co jest błędem. Miód spadziowy to naturalne lekarstwo, pomimo swojej wysokiej ceny warto jest jednak zainwestować w jego nabycie i stosować jako uzupełnienie swojej codziennej diety.
Źródła: www.ekomiodek.pl, http://www.krolewskie-miody.pl
Zobacz również:
- Czas na zupy owocowe – przepisy
- Odchudzające przegryzki
- Najlepsze marynaty do mięs
- Czy potrawy z grilla są zdrowe?