Mam pytanie: jaki miód jest najlepszy i najzdrowszy?

21 czerwca 2011, dodał: ilona.sonta

Większość miodów powstaje z kwiatów różnych roślin. Są miody wielokwiatowe, miód z lipy, miód akacjowy i miód spadziowy. Z czego jest miód spadziowy? Jak sama nazwa mówi powstaje ze spadzi, czyli z soków roślin.

Dlaczego miód spadziowy błędnie kojarzony jest z odchodami mszyc?

Mszyce żerują na drzewach iglastych żywią się ich sokiem. Pasożyty te pobierają duże ilości soków ze względu na małą ilość białka w drzewach, które jest dla nich pożywieniem. Pochodzenie miodu zawdzięczamy faktycznie mszycom i czerwcom. Ich otwór gębowy zbudowany jest z narządu kłująco-ssącego. Mszyce posiadają w układzie pokarmowym narząd zwany syfonem, który znajduje się po obu bokach odwłoku mszycy. Znajduje się on przed żołądkiem, dlatego przefiltrowane soki nie przechodzą przez żołądek i nie mogą być nazwane odchodami. Mszyca wydziela soki przez syfon w postaci spadzi. Wydzielają ją kropelkami na zewnątrz, spadź tą pszczoły przerabiają na miód.

Miód spadziowy w Polsce

W Polsce miód ten, powstaje z roślin iglastych. Często wytwarza się go ze świerków, sosen lub modrzewia. Jest bogaty w żywice, olejki eteryczne i makroelementy. W porównaniu z miodem nektarowym odznaczają się z reguły wyższą zawartością związków azotowych, mineralnych, dekstryn, enzymów, kwasów organicznych i substancji antybiotycznych. Miód taki, ma aromat żywiczny i łagodny smak. Jego kolor jest bardzo ciemny, prawie czarny często z odcieniem zielonkawym. Miód spadziowy, jest często polecany do spożycia ze względu na jego lecznicze składniki.

Wartości lecznicze

Spożywanie tego miodu to naturalny antybiotyk. Zawiera aż cztery razy więcej aktywnego biologicznie żelaza, niż miody nektarowe, zwiększa odporność organizmu. Najczęściej stosowany jest na przeziębienia, dolegliwości dróg oddechowych. Ma działanie antyseptyczne i przeciwzapalne, dobrze wpływa również na poważniejsze choroby takie jak zapalanie płuc. Spożywanie miodu spadziowego dobrze wpływa na serce i układ krwionośny, działa przeciw miażdżycowo. Używany jest też w schorzeniach stawów i układu nerwowego. Miód spadziowy, ma działanie odtruwające i dlatego polecany jest osobom pracującym w warunkach szkodliwych, przy produkcji toksycznych substancji, czy osobom po kuracjach silnymi lekami, np. leki sterydowe, przeciwnowotworowe. Zawiera najwięcej mikroelementów (potas, fosfor, wapń, żelazo itp.) oraz białka. Szczególnie polecany jest przy uzupełnianiu niedoborów energetycznych. Może być stosowany przy anemii i zaburzeniach przemiany materii. Posiada właściwości przeciwnowotworowe, jest pomocny przy astmie i kamicy nerkowej. Przyśpiesza gojenie ran, oparzeń i odmrożeń. Zmniejsza szkodliwe działanie używek jak kawa, herbata, tytoń lub alkohol. Posiada dużo węglowodanów ale mniej kalorii, dlatego warto zamiast cukru do herbaty i kawy stosować miód spadziowy.

Należy pamiętać, iż spadź nie występuje corocznie, w niektórych regionach Polski występuję raz na kilka lat i to właśnie dlatego, miód spadziowy jest jednym z droższych miodów w Polsce. Jego ceny wahają się od 20zł do 80zł w zależności od ilości słoiczka. Warto jednak spożywać go regularnie, ponieważ zawiera dużo substancji odżywczych, minerałów i witamin, które potrzebne są każdego dnia. I nie prawdą jest, że miód spadziowy powstaje z mszyc. Wiele osób nieświadomych prawdy, przez takie opinie, zniechęca się do spożywania tego miodu, co jest błędem. Miód spadziowy to naturalne lekarstwo, pomimo swojej wysokiej ceny warto jest jednak zainwestować w jego nabycie i stosować jako uzupełnienie swojej codziennej diety.

Źródła: www.ekomiodek.pl, http://www.krolewskie-miody.pl

Zobacz również:

  1. Czas na zupy owocowe – przepisy
  2. Odchudzające przegryzki
  3. Najlepsze marynaty do mięs
  4. Czy potrawy z grilla są zdrowe?



loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

10 komentarzy do Mam pytanie: jaki miód jest najlepszy i najzdrowszy?

  1. avatar rikkita napisał(a):

    Ja ostatnio się rozsmakowałam w spadziowym miodzie :) Kupiłam od firmy Huzar, z ciekawości w sumie a jest pyszny. I z polskich pasiek wiec nie jakas podrobka chinszczyzna tylko zdrowy wartosciowy miod :)

  2. avatar kafkatrawka napisał(a):

    Wszystkie miody są dobre i zdrowe pod warunkiem, że są naturalne, ekologiczne i nie chińskie!!! Czy to będzie wielokwiatowy, lipowy, rzepakowy czy spadziowy – kwestia gustu i schorzenia. Ja np. uważam żeby jeść miody polskie, rodzaj nie ma znaczenia. Aktualnie jestem w trakcie próbowania miody z propolisem Gal zakupionego w aptece. Posmak nieco inny niż zwykłego wielokwiatowego, ale równie dobry.

  3. avatar joana30 napisał(a):

    tak, najlpsze miody z pasiek w naszym kraju. Ja kupuje miody od Gal. I aromat prawdziwego miodu, i smak

  4. avatar eksa napisał(a):

    Miody z pasiek które są w Polsce, wystarczy pojechac, zobaczyć, no i od sprawdzonych dużych producentów. Ja kupuje prosto z pasieki w świętokrzyskim, a z marketu kupuję jedynie w 100% pewne kremy miodowe (pewny producent miodów) takie smakowe dla dzieci – gdzie 97-99 % składu to miód pszczeli a reszta to też naturalny dodatek smakowy np cynamon, kakao czy suszone maliny ( Hobee się te kremy nazywają, producent HUZAR)

  5. avatar kasianaia napisał(a):

    teraz zalewa nas wszystko co chinskie, nawet miod… ale nietrudno jest rozpoznac taki z pasieski od tego chinskiego. Rozni się przede wszystkim cena, zapachem no i smakiem. Ja przetestowałem kilka pasiek, najelepszy miod dostarcza GAL, maja wlasnie wlasne pasieki w polsce. a ostatnio do białego serca dodaje miód z pyłkiem kwiatowym, podwójna dawka zdrowia.

  6. avatar Mateusz napisał(a):

    Każdy miód pochodzący od pszczelarza jest dobry, ważne żeby miód nie był poddawany działaniu wysokich temperatur ponieważ traci on wtedy swoje właściwości. Każdy miód po pewnym czasie krystalizuje rzepakowy najwcześniej od 2 tygodnia, natomiast akacjowy może zachować postać płynną nawet do 18 miesięcy. Istnieją metody na dekrystalizację miodu ( podgrzanie go do temperatury maksymalnie 38 stopni) jednak nie polecam ponieważ można taki miód przegrzać co spowoduje utratę cennych dobroczynnych składników miodu.

  7. avatar miód do kawy napisał(a):

    Najlepszy do kawy jest zdecydowanie spadziowy – niezwykle zdrowy, antyseptyczny.
    http://mybee.pl/25-miod-spadziowy-ze-spadzi

  8. avatar Mania napisał(a):

    Miód Manuka! Wystarczy poczytac, nie jest najtańszy, ale nie jest to też taki „normalny” miód, w zalezności od numeru UMF działa na różne problemy zdrowotne :) nie wiem, czy ktoś używał? W Polsce cięzko dostać taki oryginalny, ja kupuje np na stronie manukazdrowie.pl bo jest prosto z Nowej Zelandii

    • avatar Emeryt napisał(a):

      Kupuj z USA,ponieważ od 1980 roku musimy „spłacić Dług” USA ” za obecny dobrobyt w Polsce ,na który zapracowali USA z Wałęsą (Bolkiem)!.

  9. avatar mnow napisał(a):

    Najzdrowszy miód to spadziowy, gryczany i jeszcze miód z krzewu manuka – niestety słabiej u nas dostępny, ale naprawdę rewelacyjny. Polecam zwłaszcza na problemy z żołądkiem: http://www.miodymanuka.pl/

Dodaj komentarz

Rozwiąż poprawnie równanie: *


Aleja handlowa

Elegancki portfel skórzany
Praktyczny, z przegródkami, o wysokiej jakości wykonania - skóra licowa.
Cena:
159,00 zł
Naturalny olejek cedrowy
Sklep Afandi.eu
Cena:
45,51 zł
Sukienka plażowa z falbanką
Pareo ze sklepu Lorin.eu!
Cena:
126 zł
Owoce goji Berry 2000
Nazjdrowsze owoce świata!
Cena:
89 zł
Complete naturalny olejek CBD/CBDa z ekstrakcji CO2 10ml
Olejek 10% 10ml CO2 Z kodem rabatowym 10% KOD: „urodaizdrowie”
Cena:
229,90

FORUM - bieżące dyskusje

Co dziś dla siebie zrobiłaś??
Dziś zrobiłam sobie dzień słodkiego lenistwa.
Program do rozliczenia PITu
Ja rozliczyłam się sama. W sumie to proste przecież. :)
Krem przeciwzmarszczkowy od kiedy
Lepiej zapobiegać, niż pozbywać się problemów. Jestem zwolenniczką kremów dostosowanych do wieku, mam nadzieję,...
Czy facet powinnien używać kosmetyk…
Nie mam nic przeciwko temu. Pod warunkiem, że nie zacznie ich mieć więcej...
facebook