Jakie mięso do duszenia?

7 marca 2010,
dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Do duszenia nadają się przede wszystkim tańsze części mięsa, zawierające dużo tkanki łącznej i chrząstek. Mięso dusi się w całości, pokrojone w kostkę (gulasz), zwinięte w rolady i zrazy. Powstaje w czasie duszenia kleisty, zawiesisty sos. Doprawiamy go dość pikantnie i rozrzedzamy z winem, bulionem, piwem lub kwaśną śmietaną.

Kawałki mięsa odpowiednie do duszenia:

Z wołowiny: kark, łopatka, ligawa

Z cielęciny: udziec, łopatka, mostek

Z wieprzowiny: łopatka, karkówka, szynka, golonka

Z jagnięciny: mostek, udziec, łopatka

Zobacz również:

  1. Jak sadzić i wyhodować kiełki?
  2. Jak przyrządzić smaczne mięso i steki?
  3. Jak smakuje mięso strusia?
  4. Pyszne dania mięsne naszych czytelników



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.