Jakie mięso do duszenia?

7 marca 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Do duszenia nadają się przede wszystkim tańsze części mięsa, zawierające dużo tkanki łącznej i chrząstek. Mięso dusi się w całości, pokrojone w kostkę (gulasz), zwinięte w rolady i zrazy. Powstaje w czasie duszenia kleisty, zawiesisty sos. Doprawiamy go dość pikantnie i rozrzedzamy z winem, bulionem, piwem lub kwaśną śmietaną.

Kawałki mięsa odpowiednie do duszenia:

Z wołowiny: kark, łopatka, ligawa

Z cielęciny: udziec, łopatka, mostek

Z wieprzowiny: łopatka, karkówka, szynka, golonka

Z jagnięciny: mostek, udziec, łopatka

Zobacz również:

  1. Jak sadzić i wyhodować kiełki?
  2. Jak przyrządzić smaczne mięso i steki?
  3. Jak smakuje mięso strusia?
  4. Pyszne dania mięsne naszych czytelników



FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...