Jakie mięso do duszenia?

7 marca 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Do duszenia nadają się przede wszystkim tańsze części mięsa, zawierające dużo tkanki łącznej i chrząstek. Mięso dusi się w całości, pokrojone w kostkę (gulasz), zwinięte w rolady i zrazy. Powstaje w czasie duszenia kleisty, zawiesisty sos. Doprawiamy go dość pikantnie i rozrzedzamy z winem, bulionem, piwem lub kwaśną śmietaną.

Kawałki mięsa odpowiednie do duszenia:

Z wołowiny: kark, łopatka, ligawa

Z cielęciny: udziec, łopatka, mostek

Z wieprzowiny: łopatka, karkówka, szynka, golonka

Z jagnięciny: mostek, udziec, łopatka

Zobacz również:

  1. Jak sadzić i wyhodować kiełki?
  2. Jak przyrządzić smaczne mięso i steki?
  3. Jak smakuje mięso strusia?
  4. Pyszne dania mięsne naszych czytelników