Jak zrobić rodzynki domowym sposobem?
Dzisiaj będzie o rodzynkach. Kupując gotowe produkty, nie mamy pewności, co dokładnie się w nich znajduje. Bardzo często dodawane są konserwanty, sztuczne barwniki czy inne szkodzące nam substancje. Na szczęście w bardzo prosty sposób możecie przygotować własne rodzynki.
Co nieco o rodzynkach
Przygotowanie
Jeżeli macie możliwość wyhodowania i zebrania własnych winogron, to pamiętajcie o kilku podstawowych zasadach.
- zbierajcie je wyłącznie przy suchej pogodzie
- na 10 dni przed zbiorem nie podlewajcie winogron
- mycie ich nie jest konieczne
Winogrona przechowujcie w ciemnym i suchym miejscu. Najlepiej sprawdzą się do tego woreczki lniane lub koperty pergaminowe.
W suszarce
Co kupić?
- suszarka do warzyw i owoców
- winogrona ( najlepiej bez pestek )
Przygotowania:
Zacznijcie od dokładnego umycia winogron i ich obrania z szypułek. Następnie ułóżcie je na tacce do suszarki, ale maksymalnie po kilkanaście sztuk. Suszcie je do uzyskania postaci rodzynek. Wyjmijcie je do wyschnięcia i trzymajcie w szczelnym pojemniku.
W piekarniku
Co kupić?
• 1 kg winogron
• 1 łyżeczka sody
• litr wody
Przygotowanie:
Zamoczcie owoce w roztworze z sody i wody na 10 minut. Po tym czasie opłuczcie je i osuszcie. Następnie przełóżcie je na tackę i przykryjcie pergaminem. Pieczcie je w piekarniku w 50 stopniach przez cztery godziny. Drzwiczki piekarnika zostawcie lekko uchylone, aby wilgoć mogła się przez nie wydostać. To, jak soczysty będzie ten produkt, zależy od częstotliwości włączania i wyłączania piekarnika. Cały proces wynosi do 3 dni. Pamiętajcie, aby ostatniego dnia suszyć je w temperaturze 35 stopni.
zobacz również:
Co zawierają winogrona?
Winogrona – pomysłowe przepisy na różne dania
Jedz winogrona!
Kuchnia ajurwedyjska wady i zalety – przepisy na ajurweda obiad