Jak zrobić jajka po szkocku?

9 marca 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Jak sama nazwa wskazuje jajka te pochodzą ze Szkocji. Są one daniem tradycyjnym i spożywanym na śniadanie, a także na piknikach.  W prawie każdym sklepie w Anglii, czy na stacji możesz kupić gotowe już i zapakowane jajka po szkocku. Jednak wiadomo nie od dziś, że jak się zrobi samemu to lepiej smakuje. Mamy więc dla Was przepis  na te pyszne jajka, który jest prosty i szybki w wykonaniu.

 

Co kupić?

  •  7 jajek
  •  1 cebula
  •  40 dag mięsa mielonego
  •  10 dag bułki tartej
  •  pieprz
  • sól
  •  1 łyżka ostrej musztardy
  • 3-4 łyżki mąki
  •  6 ostrych papryczek pokruszonych (piment) – opcjonalnie do mięsa
  •  świeżo starta gałka muszkatołowa – opcjonalnie do mięsa
  •  1 łyżka posiekanej natki pietruszki – opcjonalnie do ozdoby
  •  gałązka tymianku – opcjonalnie do ozdoby

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo, ok 10 – 12 minut.  Po ostygnięciu obierz je ze skorupek.  Teraz należy zetrzeć cebulę na tarce i wymieszać z mięsem, bułką tartą oraz jednym surowym jajkiem.  Jajka na twardo należy obkleić dookoła masą z mięsa i delikatnie docisnąć. Użyj mąki, aby  nie mieć klejących rąk.  W jednej misce roztłucz jajko, a w drugiej wsyp mąkę. Jajka obtoczone mięsem włóż do mąki, potem  maczaj w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smaż jajka w rondelku z rozgrzanym olejem ok 8 minut, tak aby panierka się zarumieniła.  Odsądzaj je w ręczniku papierowym z tłuszczu i gotowe ! Możesz je ozdobić na talerzu pietruszką, czy tymiankiem.