Jak zrobić jajka po szkocku?
Artykuł zewnętrzny
Jak sama nazwa wskazuje jajka te pochodzą ze Szkocji. Są one daniem tradycyjnym i spożywanym na śniadanie, a także na piknikach. W prawie każdym sklepie w Anglii, czy na stacji możesz kupić gotowe już i zapakowane jajka po szkocku. Jednak wiadomo nie od dziś, że jak się zrobi samemu to lepiej smakuje. Mamy więc dla Was przepis na te pyszne jajka, który jest prosty i szybki w wykonaniu.
Co kupić?
- 7 jajek
- 1 cebula
- 40 dag mięsa mielonego
- 10 dag bułki tartej
- pieprz
- sól
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 3-4 łyżki mąki
- 6 ostrych papryczek pokruszonych (piment) – opcjonalnie do mięsa
- świeżo starta gałka muszkatołowa – opcjonalnie do mięsa
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – opcjonalnie do ozdoby
- gałązka tymianku – opcjonalnie do ozdoby
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, ok 10 – 12 minut. Po ostygnięciu obierz je ze skorupek. Teraz należy zetrzeć cebulę na tarce i wymieszać z mięsem, bułką tartą oraz jednym surowym jajkiem. Jajka na twardo należy obkleić dookoła masą z mięsa i delikatnie docisnąć. Użyj mąki, aby nie mieć klejących rąk. W jednej misce roztłucz jajko, a w drugiej wsyp mąkę. Jajka obtoczone mięsem włóż do mąki, potem maczaj w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smaż jajka w rondelku z rozgrzanym olejem ok 8 minut, tak aby panierka się zarumieniła. Odsądzaj je w ręczniku papierowym z tłuszczu i gotowe ! Możesz je ozdobić na talerzu pietruszką, czy tymiankiem.