Jak zrobić frittatę?
Za oknem zimno i dżdżysto, warto więc na śniadanie zjeść coś ciepłego, co da nam siłę i energię na dobry początek dnia, a jednocześnie będzie lekkostrawne. Jeśli nie macie już ochoty na tradycyjne kanapki czy jajecznicę skuście się na danie rodem ze słonecznej Italii. Mowa o firittacie, czyli włoskim odpowiedniku omletu. To danie w sam raz dla zabieganych: jest proste i szybkie, a do jego przygotowania wystarczą dowolne składniki i chęć do kulinarnych eksperymentów. Frittatę można jeść także na zimno, ale w mroźny poranek najlepiej smakuje gorąca – wyjęta prosto z piekarnika i posypana startym żółtym serem.
Frittata przypomina pizzę, jednak nie jest tak kaloryczna, a jej przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut. Dlatego jest doskonałym pomysłem na szybkie, sycące i zarazem zdrowe śniadanie. Sprawdzi się także na obiad czy kolację, a także jako przekąska zabrana na drugie śniadanie lub lunch. Uniwersalność tej potrawy polega na tym, że można ją przyrządzić z dowolnych składników, które akurat mamy w lodówce. – Frittata to potrawa o włoskich korzeniach, a jej nazwa pochodzi od sposobu przygotowania, czyli słowa „fritto” – smażony. Z racji podobieństwa często mylona jest z omletem. Jednak w przeciwieństwie do omletu, którego dodatki są zawinięte lub dodane na koniec smażenia na wierzch jajecznej masy, we frittacie jajka są mieszane z dodatkami przed smażeniem. Podstawą tego dania jest masa jajeczna, do której dodaje się dowolne składniki: sery, warzywa, wędliny oraz świeże zioła. Frittata z żółtym serem to świetny pomysł dla wszystkich, którzy uwielbiają smak i konsystencję roztopionego, ciągnącego się sera. Do ciepłych posiłków wybierzmy odpowiedni do obróbki termicznej ser żółty, np. Goudę MSM Mońki, która dobrze się topi, dzięki czemu potrawa będzie miała bardziej zwartą strukturę – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.
Prosta i szybka frittata ze szpinakiem i żółtym serem
Składniki:
• 4 jajka
• 2 plasterki szynki
• garść szpinaku
• 3 plasterki sera żółtego, np. Gouda MSM Mońki
• 1 cebula
• oliwa z oliwek
• tymianek, bazylia
• natka pietruszki
• sól, pieprz i chili do smaku
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie myjemy, rozgrzewamy patelnię z oliwą i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy liście szpinaku, całość smażymy 2-3 minuty aż zmięknie. W misce ubijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek i bazylię oraz podsmażony szpinak z cebulą. Wszystko mieszamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w małe kawałki szynkę i ser żółty, a następne zalewamy masą jajeczną. Wygładzamy, aby masa równomiernie się rozłożyła. Smażymy ok. 6 – 8 minut na małym ogniu aż frittata będzie ścięta. Po zdjęciu z ognia danie posypujemy startym żółtym serem. Aby wszystkie składniki dobrze się ścięły a ser zarumienił, firttatę wkładamy na kilka minut do rozgrzanego do 150°C, piekarnika.
Smacznego!