Jak zrobić farsz z opieniek do pierogów? Pyszny i prosty przepis

Avatar photo
29 lipca 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Lato nie kojarzy się powszechnie z sezonem na grzyby, jednak często po obfitym deszczu pojawiają się ich pierwsze okazy. Na naszych działkach i w ogrodach szczególnie często występują opieńki miodowe. Są to grzyby rosnące zwykle w okolicy spróchniałego pnia po wyciętym drzewie. Nie każdy wie że są jadalne, a ich wyjątkowy smak pasuje do wielu dań.

Opieńki to grzyby, które występują w grupach, więc zebranie całego koszyka w jednym miejscu jest bardzo prawdopodobne. Nie trzeba wybierać się po nie do lasu, gdyż rosną właściwie obok nas, Trzeba oczywiście zbierać je w czystych ekologicznie miejscach, aby nie zawierały wszystkich tych zanieczyszczeń, które emituje cywilizacja. Jeśli natkniemy się na nie nieco dalej od większej drogi i miasta, to możemy zaopatrzyć się w smaczny surowiec do przyrządzenia np. pierogów z grzybami.

pierogi

Jakie wartości odżywcze zawiera opieńka?

Opieńka to grzyb blaszkowaty, który wyglądem przypomina raczej niejadalne grzyby, które są dla nas toksyczne. Warto jednak przekonać się do nich, gdyż są łatwo dostępne w sezonie wakacyjnym, kiedy inne grzyby występują dość rzadko. Można ją pomylić z maślanką wiązkową, która jest grzybem trującym. W celu ich odróżnienia trzeba sprawdzić, czy ogonek grzyba ma pustą przestrzeń w środku. Jeśli tak, to nie należy go jeść. Opieńki z biologicznego punktu widzenia są pasożytem drzew i dlatego bytują w miejscach, które są pełne próchniejących resztek drzew. Próchnica to doskonałe i bogate odżywczo podłoże dla roślin, więc opieńki dzięki niemu zawierają m.in. sód, wapń i fosfor. Spożywając opieńki, wspieramy pracę serca i obniżamy ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu.

Jak przyrządzić farsz do pierogów z opieńki?

Aby opieńki były dla nas jadalne, trzeba je dość długo gotować, zmieniając wodę. Wszystkie toksyny, które w nich są, zostaną wypłukane do wody i przestaną być dla nas groźne. Dolegliwości ze strony układu pokarmowego może spowodować zjedzenie surowej lub niezbyt dobrze ugotowanej opieńki. Pierogi z dodatkiem opieńki to prawdziwy rarytas wśród dań. Przygotowuje się je podobnie, jak te na wigilijny stół, tylko zamiast borowików lub podgrzybków trzeba dodać opieńki. Doskonale komponuje się z dodatkiem kiszonej kapusty oraz gotowanymi warzywami, które także można dodać do takiego farszu. Aby podkreślić smak opieniek, warto dodać do farszu cały bukiet przypraw, na czele ze słodką papryką, oregano, czy rozmarynem.

Pierogi z farszem z opieńki to ciekawe urozmaicenie tradycyjnego polskiego dania. Jest to potrawa, którą warto przygotowywać zawsze wtedy, gdy mamy opieńki pod ręką. Te grzyby pasują także do sosu, jednak lepiej nie przygotowywać z nich zupy grzybowej, gdyż wtedy część toksyn pozostanie w wodzie, której nie odlejemy ze względu na jej smak.