Jak zrobić domowe pesto z cukinii?
Artykuł zewnętrzny
Czy wiecie, że pesto można zrobić samemu? Ja polecam to zrobione z cukinii. Jak się zaraz sami przekonacie, nie jest to nic skomplikowanego…
Składniki:
– 1 średniej wielkości cukinia,
– pęczek bazylii,
– ząbek czosnku,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 1/3 szklanki pestek słonecznika,
– łyżka soku z cytryny,
– sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Cukinię dokładnie umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Podsmażoną cukinię, słonecznik, posiekany czosnek, bazylię oraz sok z cytryny i pozostałą łyżkę oliwy przełożyć do pojemnika blendera. Zmiksować na gęstą, jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
To taki tradycyjny przepis, można go jednak udoskonalać dodając np. więcej ziół, ostrą papryczkę, ser pleśniowy czy anchois. Podajemy zazwyczaj z dodatkiem makaronu i warzyw.