Jak zrobić domowe pesto z cukinii?

9 października 2018, dodał: czekoladka

Czy wiecie, że pesto można zrobić samemu? Ja polecam to zrobione z cukinii. Jak się zaraz sami przekonacie, nie jest to nic skomplikowanego…

Składniki:

– 1 średniej wielkości cukinia,
– pęczek bazylii,
– ząbek czosnku,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 1/3 szklanki pestek słonecznika,
– łyżka soku z cytryny,
– sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

Cukinię dokładnie umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Podsmażoną cukinię, słonecznik, posiekany czosnek, bazylię oraz sok z cytryny i pozostałą łyżkę oliwy przełożyć do pojemnika blendera. Zmiksować na gęstą, jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

To taki tradycyjny przepis, można go jednak udoskonalać dodając np. więcej ziół, ostrą papryczkę, ser pleśniowy czy anchois. Podajemy zazwyczaj z dodatkiem makaronu i warzyw.


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Na bazie orzechów piorących
Cena:
35,99 zł
Sklep Peruka.pl - zaprasza!
Cena:
324 zł
Świetnie oczyszcza i nawilża skórę. Zawiera hydrolat z lawendy i inne składniki roślinne.
Cena:
12,66 zł
Skuteczny demakijaż z olejkiem herbacianym i olejkiem z orzechów macadamia
Cena:
36 zł
Nowoczesne urządzenie wibroakustyczne - leczy bóle, wspomaga regenerację organizmu
Cena:
1 790,00 zł – 2 120,00 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Jak powiększyć i podnieść piersi…
Do niczego Cię tutaj namawiała nie będę ale moim zdaniem warto byłoby spróbować....
Jak powiększyć i podnieść piersi…
No ciekawe czy na takie małe jak moje by zadziałało
Dietetyk - porady
Z kasz lubię tylko jaglaną. To chyba jedyna z kasz jaka mi podchodzi....
Dietetyk mgr inż. Anna Kacperska
Znam takich co jedzą margarynę zamiast masła bo po wyjęciu z lodówki nie trzeba...