Jak zrobić ciasto na gofry?

25 listopada 2015, dodał: mati69
Artykuł zewnętrzny

file1448445718Składniki:

250 g mąki
250 ml mleka lub rzadkiego jogurtu
25 g masła lub margaryny
2 łyżki cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Margarynę lub masło rozpuść i przestudź.

Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na białą puszystą masę, a białka ubij na sztywną pianę.

Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj mikserem przesianą mąkę z utartymi żółtkami, mlekiem i rozpuszczonym tłuszczem.

Dodaj pianę z białek i wymieszaj ciasto łopatką.

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Porcje ciasta smaż na rozgrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy.