Wątroba, ach wątroba – któż nie miał z nią nigdy problemów? Jest bardzo ważnym organem, ponieważ odpowiada, aż za 500 funkcji w organizmie. Mimo wysokiej odporności na uszkodzenia, niestety często zawodzi, pobolewa, czy ulega chorobom. Zobaczcie w jaki sposób uchronić ten cenny narząd.
Co nieco o wątrobie
Zacznijmy od przedstawienia wątroby. Znajduje się w prawym podżebrzu pod przeponą, częściowo przechodząc do górnego nadbrzusza i lewego podżebrza Jest największym gruczołem w organizmie człowieka. U mężczyzn osiąga wagę do 1700 g, a u kobiet do 1500 g, po wypełnieniu się krwią, zwiększa masę o dodatkowe 500–800g.
Spełnia rolę detoksykacyjną, metaboliczną, filtracyjną i magazynującą. Jednak najważniejszym jej zadaniem, jest oczyszczanie oraz filtrowanie krwi z wszelkich toksyn typu alkohol, używki czy leki. Ponadto przetwarza węglowodany, glukozę oraz białka. Dzięki temu wytwarza energię, potrzebną na co dzień. Produkuje również żółć, nawet do 1,5 litra w ciągu doby. Jest ona nam potrzebna głównie do przekształcania tłuszczów.
Wątroba dba o Waszą odporność, poprzez filtrację antygenów, bakterii, wirusów, grzybów czy pasożytów. Dzięki neutralizacji drobnoustrojów pomaga przy zakażeniach organizmu i tworzeniu odpowiedzi immunologicznej. Gromadzi zapasy witamin A, D i B12 oraz żelaza związanego z ferrytyną. Jej właściwości można by wymieniać w nieskończoność, jednak dużo ważniejszą kwestią jest jej pielęgnacja. Pamiętajcie, aby wszelkie dolegliwości od razu konsultować z lekarzem.
Jak dbać o wątrobę?
Małe, ale często – lekarze zalecają, aby zamienić trzy wielkie posiłki, na 5 -6 małych. Wątroba znacznie lepiej poradzi sobie z małym obciążeniem i wykorzysta wszelkie składniki. Dobrze byłoby również spożywać je o tych samych porach i co najważniejsze – powoli. Pamiętajcie, aby dokładnie gryźć każdy kęs.
Lekkostrawnie – w miarę możliwości starajcie się jeść świeże posiłki, zamiast odgrzewanych. Unikajcie jedzenia smażonego. Wasza wątroba zdecydowanie preferuje produkty gotowane, duszone, pieczone lub przygotowane na parze. Wybierajcie częściej warzywa, chude mięso, nabiał czy ryby, a rzadziej surowe i tłuste mięsa oraz produkty z mąki pszennej.
Zalecane łagodne przyprawy i zioła – majeranek, goździki, wanilia, melisa, kminek, cynamon, mięta, estragon.
Kuracja ziołowa – raz na jakiś czas przeprowadźcie regenerację wątroby. Przed snem, przez 20 dni pijcie szklankę naparu z korzenia karczocha oraz mniszka lekarskiego ( po łyżeczce z gorącą wodą ). Możecie również wybrać opcję gotowych już preparatów, dostępnych w aptece.
Alkohol – jak wiadomo wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem. Niestety, alkohol angażuje wątrobę w wielkim stopniu. Sprawia, że musi ona odtruwać organizm i zadbać o jego regenerację.
Ćwiczenia – są bardzo istotne przy dbaniu o wątrobę. Ułatwiają pozbywanie się toksycznych substancji, otrzymywanie prawidłowej masy ciała, zredukowanie tkanki tłuszczowej, zmniejszenie insulino odporności.
Produkty ułatwiające pracę wątroby
Oto lista produktów, które z pewnością pomogą Wam w utrzymaniu dobrego zdrowia wątroby:
- awokado – zawiera aminokwasy, które są potrzebne do cyklów metabolicznych zachodzących w wątrobie. Ponadto posiada witaminę K, dzięki czemu zapobiega powstawaniu nowotworów.
- brokuły – są źródłem chlorofilu, który pomaga w usuwaniu z organizmu metali ciężkich.
- buraki – znajdziecie w nich betaninę, czyli aminokwas odpowiedzialny za produkcję żółci oraz oczyszczanie wątroby. Dodatkowo chroni jej komórki i wspomaga odtruwanie.
- cytryna – sok intensyfikuje wydzielenie enzymów i przyczynia się do procesu oczyszczania organizmu.
- czosnek – bogaty w siarkę, która wspomaga usuwanie toksyn oraz zwiększa wydzielanie kwasów żółciowych.
- jarmuż – zawiera mnóstwo antyoksydantów, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
- kurkuma – usprawnia pracę wątroby i chroni ją przed toksycznymi substancjami.
- borówka – spowalnia rozwój marskości wątroby, łagodzi stany zapalne i hamuje procesy utleniania tłuszczów.
zobacz również:
Dieta wątrobowa i usuwanie toksyn – super przepisy na zdrową wątrobę!
Dieta na problemy z wątrobą |