Wiosna i lato to idealny moment na zmianę garderoby – grube zimowe kurtki zastępujesz lekkimi płaszczami, a ciężkie śniegowce sandałkami. Jednak podczas odświeżania ulubionych letnich stylizacji, warto dodatkowo zadbać o wzmocnienie odporności.
Jak wzmocnić odporność?
Wahania temperatury i zmienna, wiosenna aura nie sprzyjają wysokiej odporności, a towarzyszące zmęczenie i stres mogą doprowadzić do zachorowania na różne groźne infekcje bateryjne i wirusowe. Czy istnieje sposób na to, aby wzmocnić układ odpornościowy zarówno wiosną, jak i latem? Wystarczy, że wraz z rodziną zadbasz m.in. o:
- regularną aktywność fizyczną – nawet krótkie, kilkunastominutowe spacery wpłyną pozytywnie na układ immunologiczny;
- wysypianie się – zarówno jakość snu, jak i jego długość oddziałują na koncentrację i szybką naukę nowych umiejętności;
- chwilę relaksu i wytchnienia – dzięki nim poczujesz odprężenie i przy okazji wzmocnisz swoją odporność;
- odpowiednie odżywianie się – na co dzień staraj się omijać wysokoprzetworzoną żywność i gotować posiłki ze świeżych warzyw[1].
Jak podnieść odporność? Zmień nawyki żywieniowe!
Odpowiednio skomponowane posiłki nie tylko służą Twojej figurze, ale także wzmacniają układ odpornościowy. Nie bez przyczyny wielu specjalistów wskazuje, że regularne spożywanie świeżych warzyw i owoców w znaczący sposób wpływa na zdrowie zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Spożywaj posiłki regularnie w ciągu dnia – dzięki temu zapobiegniesz nagłym spadkom energii, co wpłynie pozytywnie na wzmocnienie odporności[2].
Jak zwiększyć odporność organizmu domowymi sposobami? Jest to niezwykle proste – wystarczy, że w codziennym jadłospisie uwzględnisz m.in.:
- nabiał, w tym jogurty naturalne i maślanki – są pełne dobroczynnych bakterii probiotycznych, regulującymi pracę układu pokarmowego;
- tłuste ryby morskie – nie tylko są cennym źródłem kwasów omega-3, ale także witaminy D;
- wyroby pełnoziarniste – zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, który usprawnia perystaltykę jelit[3];
- produkty kiszone – ogórki oraz kapusta kiszona są bogate m.in. w witaminę C[4].
Sposobów na wzmocnienie odporności jest niezwykle wiele, a każdy z nich pozytywnie wpływa na układ odpornościowy.
[1] https://zdrowie.pap.pl/byc-zdrowym/jak-zwiekszyc-odpornosc-na-jesienne-infekcje
[2] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/odzywianie-dla-budowania-odpornosci/
[3] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/odzywianie-dla-budowania-odpornosci/
[4] https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/naturalne-wspomaganie-odpornosci-w-chlodne-dni/