Jak wzmocnić kości na wiosnę?

22 marca 2012, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Bóle mięśniowe i stawowe, to obecnie dość częsty problem – poza ćwiczeniami fizycznymi oraz lekami warto wprowadzić zmiany w diecie, które zmniejszą objawy chorobowe i przyspieszą powrót do pełnej sprawności ruchowej.

Wprowadzenie już kilku zmian do diety pomoże w odzyskaniu zdrowia.

Pamiętaj o pełnoziarnistych zbożach – pieczywo razowe, z otrębami lub ziarnami, brązowy ryż, razowy makaron, płatki żytnie i owsiane powinny gościć na naszym stole każdego dnia. Zapomnij o białych bułeczkach, chałkach czy drożdżówkach z budyniem. Zrezygnuj z białego ryżu i zwykłego pszennego makaronu. Od dziś w Twojej kuchni dominuje kolor ciemny.
5 porcji warzyw dziennie to Twoje minimum – najlepszym wyborem są warzywa sezonowe. Oznacza to, że rzodkiewki czy pomidory zimą nie są najlepszym pomysłem – na rzodkiewki poczekaj do wiosny, na pomidory aż do lata – będziesz miała pewność, że są krajowe i pełne witamin. Zimą skup się na mrożonkach oraz kiszonkach (których zapasy warto robić latem i jesienią) wybieraj także warzywa o których często zapominamy latem (buraki, chrzan czy np. cykoria).
Nie zapominaj o warzywach strączkowych, które są świetnym źródłem białka oraz o czosnku i cebuli, zawierają one cenne związki siarki, które pozytywnie wpływają na stan stawów.
Przynajmniej trzy razy w tygodniu zjadaj porcję ryby! Makrela, halibut, flądra, tuńczyk oraz śledzie i sardynki są rewelacyjnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które poprawiają ruchomość stawów.

Nie zapominaj także o tłuszczach – olej lniany lub rzepakowy czy oliwa z oliwek, to najlepsze z tłuszczy spozywczych. Dodatkowo świetnym źródłem zdrowych tłuszczów i cennych kwasów nienasyconych są orzechy i siemię lniane.

Wyeliminuj lub ogranicz w diecie:

Tłuszcz zwierzęcy, czerwone mięso oraz oleje słonecznikowy i kukurydziany, białe pszenne pieczywo, chipsy, zupy z torebek i potrawy typu fast food. Także niektóe używki powinny ulec ograniczeniu: alkohol, mocna kawa i mocna czarna herbata nie działają najlepiej na stan naszych stawów.

Skąd te ograniczenia?

Czerwone mięso oraz olej słonecznikowy zawierają zbyt dużo kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6 (kwas arachidonowy), które sprzyjają powstawaniu stanów zapalnych stawów. Właśnie dlatego zaleca się spożywanie ryb bogatych w kwasy z rodziny omega-3, które działając w odwrotny sposób łagodzą zmiany zapalne.

Justyna Marszałkowska – www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. Osteoporoza – cichy złodziej kości
  2. Jak sadzić i wyhodować kiełki?
  3. Jak skutecznie walczyć z osteoporozą?
  4. Co i jak powinniśmy jeść?

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...