Jak wzmocnić kości na wiosnę?

22 marca 2012, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Bóle mięśniowe i stawowe, to obecnie dość częsty problem – poza ćwiczeniami fizycznymi oraz lekami warto wprowadzić zmiany w diecie, które zmniejszą objawy chorobowe i przyspieszą powrót do pełnej sprawności ruchowej.

Wprowadzenie już kilku zmian do diety pomoże w odzyskaniu zdrowia.

Pamiętaj o pełnoziarnistych zbożach – pieczywo razowe, z otrębami lub ziarnami, brązowy ryż, razowy makaron, płatki żytnie i owsiane powinny gościć na naszym stole każdego dnia. Zapomnij o białych bułeczkach, chałkach czy drożdżówkach z budyniem. Zrezygnuj z białego ryżu i zwykłego pszennego makaronu. Od dziś w Twojej kuchni dominuje kolor ciemny.
5 porcji warzyw dziennie to Twoje minimum – najlepszym wyborem są warzywa sezonowe. Oznacza to, że rzodkiewki czy pomidory zimą nie są najlepszym pomysłem – na rzodkiewki poczekaj do wiosny, na pomidory aż do lata – będziesz miała pewność, że są krajowe i pełne witamin. Zimą skup się na mrożonkach oraz kiszonkach (których zapasy warto robić latem i jesienią) wybieraj także warzywa o których często zapominamy latem (buraki, chrzan czy np. cykoria).
Nie zapominaj o warzywach strączkowych, które są świetnym źródłem białka oraz o czosnku i cebuli, zawierają one cenne związki siarki, które pozytywnie wpływają na stan stawów.
Przynajmniej trzy razy w tygodniu zjadaj porcję ryby! Makrela, halibut, flądra, tuńczyk oraz śledzie i sardynki są rewelacyjnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które poprawiają ruchomość stawów.

Nie zapominaj także o tłuszczach – olej lniany lub rzepakowy czy oliwa z oliwek, to najlepsze z tłuszczy spozywczych. Dodatkowo świetnym źródłem zdrowych tłuszczów i cennych kwasów nienasyconych są orzechy i siemię lniane.

Wyeliminuj lub ogranicz w diecie:

Tłuszcz zwierzęcy, czerwone mięso oraz oleje słonecznikowy i kukurydziany, białe pszenne pieczywo, chipsy, zupy z torebek i potrawy typu fast food. Także niektóe używki powinny ulec ograniczeniu: alkohol, mocna kawa i mocna czarna herbata nie działają najlepiej na stan naszych stawów.

Skąd te ograniczenia?

Czerwone mięso oraz olej słonecznikowy zawierają zbyt dużo kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6 (kwas arachidonowy), które sprzyjają powstawaniu stanów zapalnych stawów. Właśnie dlatego zaleca się spożywanie ryb bogatych w kwasy z rodziny omega-3, które działając w odwrotny sposób łagodzą zmiany zapalne.

Justyna Marszałkowska – www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. Osteoporoza – cichy złodziej kości
  2. Jak sadzić i wyhodować kiełki?
  3. Jak skutecznie walczyć z osteoporozą?
  4. Co i jak powinniśmy jeść?