Jak wykorzystać skórki z ogórków. Nie wyrzucaj ich, bo mają wiele zastosowań
Ogórek to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszych domach. Mimo że sezon ogórkowy w naszym kraju trwa tylko przez trzy miesiące, sklepy przez cały rok oferują również ogórki z importu. Dzięki temu sięgamy po nie bardzo często. Nic dziwnego, bo mają mało kalorii i lubiany przez nas świeży smak, który doskonale komponuje się z sałatkami i kanapkami. Najczęściej pozbywamy się twardej skórki, ale jak się okazuje, ona również może mieć zastosowanie.
To zielone warzywo (choć z botanicznego punktu widzenia ogórek to owoc) zawiera cenne flawonoidy, a także błonnik, potas i magnez. Jest bogaty w witaminy A, E, C, K oraz z grupy B, sole mineralne, krzem, siarkę i wapń. Ogórki mają bardzo niski indeks glikemiczny (wartość IG 15). Wprowadzone do codziennej diety pomagają obniżyć poziom cukru, cholesterolu LDL i ciśnienia krwi. Wspierają metabolizm i oczyszczanie organizmu. Działają moczopędnie, przez co pomagają pozbyć się obrzęków i przeciwdziałają gromadzeniu wody w organizmie. Łagodzą dolegliwości związane z refluksem i odkwaszają organizm. Mają przy tym zaledwie 12-16 kcal na 100 g świeżego warzywa.
Jak obierać ogórki, żeby nie były gorzkie?
Wszyscy kojarzymy gorzkawy smak ogórka. Odpowiada za niego aminokwas nazywany kukurbitacyną. Wytwarza się w nadmiarze zwłaszcza wtedy, gdy uprawy nie są wystarczająco nawodnione. Gromadzi się w jaśniejszej części ogórka, dlatego aby nie zepsuł nam smaku, należy obierać ogórki zawsze w stronę ogonka. W ten sposób nie rozprowadzamy goryczy po całym ogórku. Można też odciąć końcówkę, zanim rozpocznie się obieranie. Warto jednak zaznaczyć, że kukurbitacyna w małej dawce nie jest szkodliwa – wręcz przeciwnie. Ma działanie antynowotworowe i przeciwpasożytnicze.
Do czego przyda się skórka?
Skórki można wykorzystać do zabiegów pielęgnacyjnych. Zwykle stosujemy całe plasterki, ale skórka ma dokładnie takie same właściwości, więc możemy ją zastosować jako chłodzący, odświeżający kompres, zwłaszcza na okolice oczu. Kładziemy go na skórę na kilkanaście minut. Twarz będzie wyglądała na bardziej wypoczętą. Możemy też przygotować na bazie skórek kojącą maseczkę. Wystarczy zblendować skórki z odrobiną jogurtu. Po kwadransie od nałożenia na twarz i dekolt skóra będzie nawilżona i promienna.
Skórki są naturalnym odstraszaczem dla mrówek. Jeśli mamy z nimi problem latem, wystarczy rozrzucić świeże skórki z ogórka na ciągach komunikacyjnych, którymi się przemieszczają w kierunku naszych domowych zapasów. Roztarte z solą skórki to domowa pasta do czyszczenia zabrudzonych powierzchni, zwłaszcza do blatów i półek. Ma świeży, przyjemny zapach i nie uszkadza mebli. Z obierek można też przygotować odżywkę do roślin i oprysk przeciwko pasożytującym na roślinach owadom. W tym celu należy przygotować obierki z kilograma ogórków, zalać je litrem wody, zakręcić i poczekać 5 dni. Następnie opryskujemy powstałym płynem rośliny, przede wszystkim spody liści, na których najbardziej lubią żerować owady. Preparat najlepiej przygotować z gorzkich skórek, bo to właśnie kukurbitacyna odstrasza szkodniki.
Jak widać ogórek to warzywo, które możemy wykorzystywać w całości i nawet ta część, którą zwykle traktujemy jak odpad, może być bardzo przydatna. Warto wykorzystać pozostałości z ogórka z pożytkiem dla domu i roślin, a dla siebie – w celu poprawy zdrowia i urody.