Zatwardzenie – przykra i nieprzyjemna dolegliwość. Codziennie dotyka ono tysiące osób, a wizytę w toalecie zamienia w ciężkie i męczące doświadczenie. Zablokowane jelita utrudniają funkcjonowanie, a kolejne próby wypróżniania nie przynoszą żadnych rezultatów. Skąd bierze się problem zatamowanych jelit? W jaki sposób możemy wesprzeć ich pracę i co zrobić, by uniknąć problemów w przyszłości? Podpowiadamy.
Zatwardzenie – kiedy do niego dochodzi?
Wypróżnianie – jedna z funkcji naszego organizmu, do której dochodzi w miarę regularnie. Oczywiście wszystko zależy od naszego metabolizmu i jest raczej kwestią indywidualną. Jednak za normalną częstotliwość wypróżnień uznaje się zakres między trzema na dzień a trzema w ciągu tygodnia. Kiedy natomiast możemy mówić o zatwardzeniu? Problem może
pojawić się w momencie, gdy ilość wizyt w toalecie spada poniżej dwóch w tygodniu.
Na czym polega zatwardzenie? To określenie na bardzo powolne przemieszczanie się stolca z jelita grubego w kierunku odbytnicy. Jelito odprowadza większą ilość płynów niż w normalnych przypadkach, a w efekcie stolec staje się suchy i twardy. To z kolei prowadzi do problemu z wypróżnieniem. Do tego dochodzą także objawy – ból i wrażenie pełnego brzucha, wzdęcia oraz ból podczas wizyt w toalecie. Jeśli będzie się on utrzymywać przez dłuższy czas, należy skonsultować się ze specjalistą.
Przyczyny zatwardzenia
Układ pokarmowy to bardzo czuły system, który może reagować na znacznie więcej bodźców niż jedzenie. M.in. od niego zależy nasze samopoczucie – tak samo zatwardzenie może mieć wiele różnych przyczyn:
- Nagłe zmiany w jadłospisie – obciążenie dla układu trawiennego,
- Brak aktywności fizycznej,
- Leżenie w bezruchu wskutek choroby,
- Odwodnienie,
- Ciąża,
- Menstruacja,
- Problemy wynikające z nieprawidłowego funkcjonowania jelit,
- Leki zaburzające proces trawienia,
- Stan pooperacyjny,
- Stres.
Pobudź jelita do działania
Co zrobić, by praca jelit wróciła do normy, a problem zatwardzenia zniknął? W pierwszej kolejności zadbajmy o odpowiednie nawodnienie organizmu. Im więcej wody dostanie się do układu pokarmowego, tym stolec stanie się bardziej miękki i łatwiej będzie go wypróżnić.
W przypadku zatwardzenia ważne jest również to, co jemy. Ważnym składnikiem odżywczym, który wspiera pracę jelit, jest błonnik. Do organizmu dostarczymy go, wybierając dietę bogatą m.in. w warzywa i owoce. Można go także za pomocą preparatów np. Colon C.
Jakie składniki powinny znaleźć się w naszym jadłospisie w przypadku zatwardzenia?
- Produkty zbożowe – płatki, pieczywo pełnoziarniste i razowe,
- Warzywa – brokuły, ziemniaki, marchew, brukselka, cebula,
- Owoce – jabłka, gruszki, śliwki, morele, banany, brzoskwinie,
- Rośliny strączkowe – soja, fasola, soczewica.
W usprawnieniu pracy jelit duże znaczenie mają również nasze codzienne nawyki. Jeśli chcemy uniknąć zatwardzeń, korzystajmy z toalety w miarę regularnie. Wstrzymywanie stolca może prowadzić do jego zbierania się w jelicie grubym i twardnienia. Na pobudzenie układu trawiennego wpływa też aktywność fizyczna. Nawet odrobina ruchu może nam pomóc udrożnić jelita.
Podczas wypróżniania warto przybrać odpowiednią pozycję – nogi powinny znajdować się na podwyższeniu, np. schodku. Jeśli zatwardzenie nie ustępuje, należy skonsultować się z lekarzem.