Jak walczyć z anemią?

13 grudnia 2011,
dodał: Joanna Śledzikowska
Artykuł zewnętrzny

Anemia, jest to niedokrwistość, czyli zbyt mała ilość hemoglobiny w krwinkach czerwonych, lub w ogóle tych właśnie krwinek. Choroba jest dość powszechna, na którą cierpią zarówno dzieci jak i dorośli. Najczęstszą przyczyną jest niedobór żelaza, miedzi, witaminy z grupy B, a także kwasu foliowego. Objawia się ona złym samopoczuciem, długotrwałym zmęczeniem, bólem głowy, bladością, bezsennością. Bardzo często niedokrwistość towarzyszy chorobom przewlekłym, np. nowotworom, przewlekłym zakażeniom bakteryjnym, pasożytniczym, czy grzybiczym. Jeżeli nie jesteś do końca pewna, odchyl dolną powiekę i sprawdź jakiego jest koloru. Wnętrze powinno być różowoczerwone, jeśli jest bardzo blade, możesz mieć niedokrwistość. Sprawdź u swojego rodzinnego lekarza lub specjalisty dietetyka, czy nie masz anemii. Zacznij także przyjmować płynny dodatek soli mineralnych, lub tabletki multiwitaminowe z minerałami. Na podniesienie poziomu żelaza, doskonale sprawdzi się herbata z pokrzywy. U kobiet przyczyną anemii mogą być okresowe utraty krwi, szczególnie przy zbyt obfitych miesiączkach. Inną przyczyną mogą być krwawiące hemoroidy, zaburzenie wchłaniania żelaza, a także niewłaściwe odżywianie, ubogie w warzywa i mało urozmaicone. I właśnie ta ostatnia, może wiele zdziałać, by zapobiec anemii. Osoby cierpiące na anemię, powinny jadać jak najwięcej produktów zawierających żelazo, kwas foliowy, miedź i witaminy. Czyli przede wszystkim warzywa zielone, jak: natkę pietruszki, koperek, sałatę, świeżą kapustę, rzeżuchę, koperek, szczypior, paprykę, doskonale chronią przed przeziębieniem, poprawiają samopoczucie i wzbogacają krew w hemoglobinę. Ale to nie wszystko, ponieważ do diety warto dodać również: marchew, seler, cebulę buraki, groch, fasolę, soczewicę, nasiona dyni i słonecznika, kukurydzę, morele, razowy chleb, jaja, drożdże, biały ser. Warto pamiętać, że najlepsze wchłanianie żelaza, jest w połączeniu z witaminą C. Należy pamiętać o dotlenianiu organizmu, poprzez ruch i spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Badanie krwi, morfologii z rozmazem, to koszt kilkunastu złotych. Warto robić sobie takie badania regularnie, by jak najszybciej wykryć anemię i rozpocząć leczenie, zgodne z zaleceniami lekarza.

Zobacz również:

  1. Paznokcie lustrem chorób
  2. Co i jak powinniśmy jeść?
  3. Mleko kozie pij mleko – długo i zdrowo żyj!
  4. Gdy brakuje żelaza



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.