Jak układać produkty w lodówce?

Avatar photo
6 sierpnia 2015,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Okres trwałości większości produktów spożywczych to co najmniej jeden dzień, a przechowywanie ich w warunkach chłodniczych może go znacznie wydłużyć. Warto jednak wiedzieć, co i w którym miejscu lodówki należy układać, by pozostało świeże przez dłuższy czas, przestrzeń chłodziarki została najlepiej wykorzystana, a dostęp do poszczególnych produktów odpowiadał częstotliwości, z jaką po nie sięgamy.

75

Na dolnej półce przechowujemy warzywa i owoce, ponieważ nie wymagają one tak niskiej temperatury, jaka panuje w wyższej części lodówki, a wyższy poziom wilgoci znakomicie służy zachowaniu przez nie świeżości i jędrności.

W pojemnikach na drzwiach lodówki warto trzymać często używane produkty, czyli jogurty, kefiry, śmietanę czy mleko. Dzięki temu nie zagubią się na przepastnych półkach lodówki i będą zawsze pod ręką.

Środkowe półki mają nieco niższą temperaturę, więc tu warto zarezerwować miejsce dla produktów niezbyt trwałych, takich jak sery, twarogi, wędlina, ugotowane i schłodzone dania, które będziemy odgrzewać już na drugi dzień.

Jeśli trzymamy w lodówce świeże mięso czy ryby (np. w marynacie), warto zadbać o ich odpowiednie zapakowanie, aby żyjące na nich bakterie nie wędrowały po innych produktach, a zapach (zwłaszcza intensywny – rybi) nie przechodził na nie. Należy je poddać obróbce cieplnej w ciągu 24 godzin lub zamrozić.

Nie należy przechowywać w lodówce:
– chleba
– ziemniaków
– bananów
– pomidorów i ogórków
– cukinii
– cebuli i czosnku
– papryki
– brzoskwiń i moreli
– fasoli szparagowej
– miodu
– ostrych sosów

Chleb szybciej staje się czerstwy, a wymienione warzywa i owoce pod wpływem warunków chłodniczych szybciej się psują.

8999Warto też segregować produkty pod względem terminu ważności, wówczas unikniemy ryzyka ich niezauważenia i zepsucia.
Pod żadnym pozorem nie należy przechowywać produktów spleśniałych i po upływie terminu ważności. Dania gotowe należy spożyć na drugi dzień od przyrządzenia lub zamrozić.

Na trwałość produktów wpływa także czystość lodówki, więc należy ją regularnie myć, aby nie gromadziły się w niej drobnoustroje i grzyby przyśpieszające psucie się produktów.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.