Jak przedłużyć świeżość żywności?

11 stycznia 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jeśli znajdujesz w swojej lodówce zmrożone owoce, zepsuty ser albo (co gorsza) słoik z datą ważności 2010, najprawdopodobniej nie jesteś ekspertem od prawidłowej organizacji produktów w swojej kuchni. Tymczasem większe przywiązywanie wagi do przechowywania posiadanej żywności może się okazać ogromną oszczędnością: nerwów, pieniędzy i samego jedzenia.

Picking food from fridge. Vegetables in the refrigerator

Lodówkowa hierarchia

W większości lodówek można dostrzec zauważalne różnice temperatur. Półka najwyższa (albo najbardziej oddalona od zamrażalki) jest miejscem najcieplejszym z możliwych, dlatego powinny na nią trafić produkty o najdłuższej trwałości. Zaliczamy do nich szczelnie zamknięte warzywa, niektóre ciasta, a przede wszystkim dżemy i wszelkiego typu słoiki z przetworami.

Na środkowych półkach układaj produkty o mniejszej trwałości – np. gotowe, czekające na odgrzanie potrawy oraz nabiał (jogurty i sery). Najniżej umieszczaj taką żywność, która wymaga największego chłodzenia i psuje się najszybciej: mięso, wędliny, ryby, pokrojone owoce i otwarte produkty. W tym samym miejscu możesz postawić rzeczy, po które sięgasz najczęściej. To ograniczy okres, w jakim drzwi lodówki będą otwarte, a przez to przyczyni się do dobrej kondycji urządzenia i do przedłużenia świeżości Twojej żywności.

Wszystko ma swoje miejsce

Na uwagę zasługuje rozwiązanie zaproponowane m.in. przez markę Samsung. Lodówki z technologią Cool Select Zone pozwalają na odrębną regulację temperatur w specjalnych, wydzielonych w chłodziarce szufladach. Opcja komory świeżości, dostępna także w lodówkach firmy Bosch czy Panasonic (jako funkcja VitaminLED), stanowi ogromne ułatwienie w przedłużaniu trwałości zakupionych produktów. Możemy w nich trzymać świeże warzywa i owoce, ryby i mięso, a także schłodzić napoje lub wino.

Zwyczajowo przyjmuje się, że napoje, wysokie słoiki i sosy trzyma się na drzwiach lodówki – częste otwieranie sprawia, że robi się tam nieco cieplej, a tego typu produktom drobne wahania temperatur raczej nie zaszkodzą. W górnych balkonikach trzymaj jajka i masło – powinnaś wtedy uniknąć jego zmrożenia. Pamiętaj, żeby co jakiś czas robić przegląd wszystkich produktów w lodówce, i pozbywać się tych o przeterminowanej dacie ważności.

Przykładanie wagi do takich rzeczy pozwoli zachować świeżość i smak przechowywanych produktów i uniknąć zbędnego marnowania jedzenia. Powyższe zasady nie są aż tak kluczowe, kiedy dysponujemy urządzeniem z funkcją No Frost, dbającą o równomierne rozprowadzanie chłodnego powietrza po całym urządzeniu. Taką technologię zapewnia większość nowoczesnych chłodziarek: lodówki Samsung, LG, Bosch, Amica, Hotpoint, Whirpool i wiele innych.

Korzystaj z pojemników próżniowych

W Polsce trwa moda na żywność ekologiczną, która niestety charakteryzuje się znacznie mniejszą trwałością od naszpikowanych konserwantami produktów. Ekologiczne jedzenie, które jest przechowywane bez specjalnej troski, już po kilku dniach nadaje się tylko do wyrzucenia. W tym przypadku nie wystarczy Ci lodówka – potrzebujesz dodatkowego wsparcia pod postacią opakowania próżniowego.

Przechowywanie żywności w warunkach próżniowych ochroni ją przed działaniem powietrza i wpływami środowiska zewnętrznego. Takie produkty będą zabezpieczone przed bakteriami i nie wyschną tak szybko, jak w lodówce. Pakowanie próżniowe wpływa na trwałość żywności (wydłuża jej świeżość od 3 do 5 razy), zachowanie cech produktów (aromatu, smaku) i zwiększenie higieny dystrybucji wyrobu.

Małe gesty, takie jak odpowiednie ułożenie produktów w lodówce, regularne sprzątanie i skorzystanie z opakowań próżniowych spowodują w Twojej kuchni wielkie zmiany. Spróbuj sama!