Nawet najlepsze diety nie pomogą w zrzuceniu zbędnych kilogramów jeśli między posiłkami będziemy sięgać po niezdrowe przekąski. Czasem jednak trudno jest zapanować nad apetytem i wytrzymać do posiłku bez zjedzenia np. czegoś słodkiego. Głównym grzechem podczas odchudzania jest pozwalanie sobie na „małe przyjemności”,które dostarczają nam dużą ilość zbędnych kalorii. Jak zatem oszukać głód i przestać podjadać ?
Niezależnie od tego czy jesteśmy na diecie odchudzającej czy nie, ważne jest aby nie zapominać o śniadaniu oraz dbać o regularne spożywanie posiłków. Jedząc pięć razy dziennie zostaje utrzymany właściwy poziom insuliny, dzięki czemu nie dopadną nas ataki głodu. Trzeba też pamiętać, aby nie czytać i nie oglądać telewizji podczas spożywania posiłków, ponieważ kiedy jesteśmy czymś zajęci nie kontrolujemy tego ile zjadamy. Należy też jeść powoli, a zanim sięgniemy po dokładkę odczekać około piętnastu minut, bo może okazać się, że wcale nie jest nam ona potrzebna.
Pij wodę !
Sięgaj po niegazowaną wodę, mineralną lub źródlaną. Popijaj ją małymi łykami w ciągu dnia, kiedy najdzie cię ochota na podjadanie. W trakcie odchudzania warto pić ją także przed posiłkiem, gdyż sprawi, że mniej zjemy. Wypełniony przez wodę żołądek szybciej pobudzi ośrodek sytości w mózgu, przez co zahamuje głód. Przy okazji woda wpływa pozytywnie na cały organizm między innymi : usuwając z niego toksyny, poprawiając metabolizm a także pomagając zachować młody wygląd skóry.
Owoce i warzywa
W diecie odchudzającej tych produktów nie powinno zabraknąć. Są one źródłem wielu witamin i minerałów, zawierają błonnik, który zwiększa uczucie sytości i poprawia przemianę materii. Przy odchudzaniu najbardziej pomocne są warzywa takie jak : cukinia, ogórki, kalafior, sałata, szpinak, seler, papryczka chili, fasolka szparagowa czy marchew. Warzywa warto jeść zarówno jako przekąskę jak i w sałatkach. Jednak przygotowując sałatki uważajmy na sosy, gdyż to one bywają najbardziej kaloryczne. Najlepiej używać sosu winegret bądź niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub octu balsamicznego. Nie zapominajmy także o owocach, które to również mogą wspomóc odchudzanie i będą znakomitą przekąską poskramiającą głód. Dla odchudzających się najlepszym wyborem będą : jabłka, gruszki, arbuzy, melony, truskawki oraz grejpfruty. Z owoców warto przygotować koktajle dodając chudego jogurtu, gdyż zawarty w nim wapń pomaga spalić tłuszcz, a biało zmniejsza apetyt.
Sięgaj po pieczywo pełnoziarniste
Korzystna zarówno dla zdrowia, jak i odchudzania będzie zamiana białego pieczywa na pieczywo pełnoziarniste. Zawiera ono dużo więcej błonnika oraz innych substancji odżywczych, dlatego jest o wiele zdrowsze. Produkty z pełnego ziarna pomagają kontrolować wagę i są bronią przeciwko otyłości. Dają one również dłuższe uczucie sytości i zmniejszają ochotę na słodycze.
Zastąp sól ziołami
Sól wzmaga apetyt dlatego warto ją ograniczyć. Dietę urozmaicą różnego rodzaju zioła, które można dodawać do wszystkich potraw. Przyprawy wspomagają trawienie i przemianę materii , dodając potrawom wyjątkowego smaku. Przy odchudzaniu pomocne mogą być przyprawy takie jak :pieprz, curry, kminek , tymianek, majeranek, rozmaryn , lubczyk , jałowiec, cynamon i inne.
Siemię lniane
Zmielone nasiona lnu stanowią dodatek do wielu posiłków. Maja one właściwości odżywcze i lecznicze, gdyż zawierają m. in.: kwasy tłuszczowe omega 3, błonnik, witaminę E, cynk i flawonoidy. Małą łyżeczkę nasion można dodać do jogurtu lub zupy. Siemię lniane zapewnia uczucie sytości oraz działa osłonowo i regenerująco na przewód pokarmowy. Zamiast siemienia lnianego możemy używać otrębów owsianych, one również zawierają dużo błonnika, przez co likwidują poczucie głodu. Ponad to oczyszczają organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Spożywając otręby należy zwiększyć ilość wypijanej wody, trzeba też uważać, aby nie jeść ich zbyt dużo, gdyż może to spowodować wzdęcia, bóle brzucha i zaparcia. Bezpieczną ilością będą 2 -3 małe łyżeczki otrąb dodane do potrawy.
Zdrowe przekąski
Kiedy dopadnie nas głód lub ochota na coś słodkiego wybierzmy takie przekąski, które będą korzystne dla naszego zdrowia. Na przegryzienie między posiłkami doskonale nadają się pestki słonecznika i dyni, które zawierają wiele witamin i minerałów. Można też sięgnąć po orzechy (tylko nie solone!) i bakalie, jednak te ostatnie są kaloryczne, więc należy na nie uważać. Dobrym rozwiązaniem, jeśli mamy ochotę pochrupać będzie wybór : sucharków, chrupek kukurydzianych (zwykłych, nie smakowych), chrupkiego pieczywa czy np. ciastek z maki pełnoziarnistej. Popcorn przygotowywany w mikrofalówce także jest zdrowy i niskokaloryczny. Ochotę na słodki smak powinien zaspokoić miód, którego nie da się zjeść w dużej ilości. Zdecydowanie nie polecane są natomiast batony, cukierki wafle, chałwa, słone orzeszki i chipsy.
Pilnuj tego co jesz !
Chcąc zrzucić zbędne kilogramy należy trzymać się wyznaczonej sobie diety. Odchudzając się należy zwracać szczególna uwagę na to, by jeść regularnie oraz dostarczać organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Warto sięgać po produkty zdrowe i niskokaloryczne a także te, które pomagają spalać tłuszcz. Trzeba też pilnować tego co jemy i nie pozwalać sobie na jedzenie niezdrowych przekąsek takich jak słodycze.
Zobacz również:
Diety – skuteczne i sprawdzone