Granat to owoc, który cieszy się coraz większym uznaniem zarówno wśród miłośników kuchni, jak i wśród entuzjastów zdrowego odżywiania, a to z powodu jego wyjątkowych właściwości leczniczych i smakowych. Granat jest bowiem od wieków postrzegany jako eliksir młodości, siły i płodności.
Granat ma słodko-kwaśny smak i orzeźwiający aromat. Jest wypełniony nasionami o intensywnie czerwonej barwie, które świetnie smakują same, ale także idealnie podkreślają smak ciast i deserów oraz dań wytrawnych.
Jedyną trudnością może być obieranie: granat ma twardą skórkę, przez co niekiedy kłopotliwe staje się wydobycie soczystych nasion. Wystarczy jednak raz nauczyć się skutecznie obierać granat, a z pewnością na stałe zagości on w naszej kuchni.
Obieranie granatu
- Natnij skórkę owocu w kilku miejscach, zaczynając od górnej części granatu, tzw. korony (miejsca, w którym owoc łączył się z krzakiem).
- Odetnij koronę.
- Teraz, gdy widzisz już środek, złap i pociągnij za nacięte części, aby podzielić owoc na mniejsze kawałki.
- Połam fragmenty granatu na jeszcze mniejsze części i odciągnij od nasion białą błonkę.
- Nad miseczką spróbuj wypchnąć skórkę granatu na drugą stronę, a jednocześnie drugą ręką delikatnie oddzielaj nasiona od skórki.
- Powtórz czynność z każdym kolejnym kawałkiem granatu.
Pomysły na wykorzystanie granatu w kuchni
Sałatka na słodko
Składniki
- Rukola
- Serek camembert
- Jabłko
- Garść orzechów włoskich
- Granat
- Szynka konserwowa
- Sos: miód, musztarda,sok z cytryny, oliwa z oliwek, przyprawy (sól, pieprz)
Pokrój serek, jabłko i szynkę konserwową w grubą kostkę. Obierz granat i orzechy, a następnie połącz wszystkie składniki. Na koniec w osobnej miseczce stwórz sos i polej nim sałatkę 15 minut przed podaniem.
Słodkie ziemniaki z płatkami kokosa, granatem i limonką
Składniki
- 4 ziemniaki
- 1/2 filiżanki mleczka kokosowego
- Płatki kokosowe
- Kolendra
- Pietruszka
- Filiżanka nasion granatu
- Ćwiartka limonki
Rozgrzej piekarnik do 300 stopni. Ziemniaki umyj i dokładnie wyczyść skórkę. Przekrój ziemniaki na pół i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz do miękkości, ok 45 minut. wyjmij ziemniaki i zostaw do ostygnięcia. Wydrąż środek ziemniaków i połącz go z pozostałymi składnikami. Przypraw do smaku, a następnie powstały farsz włóż z powrotem do upieczonych ziemniaków. Podawaj w towarzystwie soku z limonki.
Granat możne być także idealnym wykończeniem a jednocześnie dekoracją ciasta czekoladowego
Składniki
- 150 g masła
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 180 g cukru
- 50 g kakao
- 180 ml dowolnego likieru
- 170 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej
- Szczypta soli
- 3 jajka
Polewa
- 3 łyżki wrzącej wody lub mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 100g margaryny lub masła
W garnuszku rozpuść masło. Dodaj czekoladę, cukier, przesiane kakao i likier. Mieszaj cały czas podgrzewając do czasu, gdy wszystkie składniki połączą, Odstaw do przestudzenia. Do osobnego naczynia wsyp mąkę pszenną, proszek, sól i sodę. W większym naczyniu umieścić jajka i lekko roztrzep, jednak nie ubijaj na pianę. Dodaj ciepłą masę czekoladową, wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem i sodą, wymieszaj , by nie było grudek. Okrągłą formę (średnica ok 20cm) wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przelej ciasto. Piecz w temperaturze 160ºC przez około 45 minut.
Polewa: do rondelka wlej wodę i rozpuść w niej cukier. Następnie dodaj pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuść. Zdejmij z ognia i wsypuj przesiane kakao. Mieszaj trzepaczką, by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko ostudź i polej ciasto.
Na koniec na ostudzoną polewę rozłóż nasiona granatu.