Jak obrać granat – skutecznie i szybko | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Jak obrać granat – skutecznie i szybko

17 grudnia 2014, dodał: sylmos
Artykuł zewnętrzny

Granat to owoc, który cieszy się coraz większym uznaniem zarówno wśród miłośników kuchni, jak i wśród entuzjastów zdrowego odżywiania, a to z powodu jego wyjątkowych właściwości leczniczych i smakowych. Granat jest bowiem od wieków postrzegany jako eliksir młodości, siły i płodności.

pome31

Granat ma słodko-kwaśny smak i orzeźwiający aromat. Jest wypełniony nasionami o intensywnie czerwonej barwie, które świetnie smakują same, ale także idealnie podkreślają smak ciast i deserów oraz dań wytrawnych.

Jedyną trudnością może być obieranie: granat ma twardą skórkę, przez co niekiedy kłopotliwe staje się wydobycie soczystych nasion. Wystarczy jednak raz nauczyć się skutecznie obierać granat, a z pewnością na stałe zagości on w naszej kuchni.

 

indeksimages

Obieranie granatu

  1. Natnij skórkę owocu w kilku miejscach, zaczynając od górnej części granatu, tzw. korony (miejsca, w którym owoc łączył się z krzakiem).
  2. Odetnij koronę.
  3. Teraz, gdy widzisz już środek, złap i pociągnij za nacięte części, aby podzielić owoc na mniejsze kawałki.
  4. Połam fragmenty granatu na jeszcze mniejsze części i odciągnij od nasion białą błonkę.
  5. Nad miseczką spróbuj wypchnąć skórkę granatu na drugą stronę, a jednocześnie drugą ręką delikatnie oddzielaj nasiona od skórki.
  6. Powtórz czynność z każdym kolejnym kawałkiem granatu.

 

Pomysły na wykorzystanie granatu w kuchni

Sałatka na słodko

8f1876cd9fa5334091d8b8384c9470f4

Składniki

  • Rukola
  • Serek camembert
  • Jabłko
  • Garść orzechów włoskich
  • Granat
  • Szynka konserwowa
  • Sos: miód, musztarda,sok z cytryny, oliwa z oliwek, przyprawy (sól, pieprz)

Pokrój serek, jabłko i szynkę konserwową w grubą kostkę. Obierz granat i orzechy, a następnie połącz wszystkie składniki. Na koniec w osobnej miseczce stwórz sos i polej nim sałatkę 15 minut przed podaniem.

 

Słodkie ziemniaki z płatkami kokosa, granatem i limonką

mbd106526_1210_sweetpot_l

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 1/2 filiżanki mleczka kokosowego
  • Płatki kokosowe
  • Kolendra
  • Pietruszka
  • Filiżanka nasion granatu
  • Ćwiartka limonki

Rozgrzej piekarnik do 300 stopni. Ziemniaki umyj i dokładnie wyczyść skórkę. Przekrój ziemniaki na pół i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz do miękkości, ok 45 minut. wyjmij ziemniaki i zostaw do ostygnięcia. Wydrąż środek ziemniaków i połącz go z pozostałymi składnikami. Przypraw do smaku, a następnie powstały farsz włóż z powrotem do upieczonych ziemniaków. Podawaj w towarzystwie soku z limonki.

 

Granat możne być także idealnym wykończeniem a jednocześnie dekoracją ciasta czekoladowego

best-ever-real-organic-chocolate-cake-368368

Składniki

  • 150 g masła
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 180 g cukru
  • 50 g kakao
  • 180 ml dowolnego likieru
  • 170 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • 3 jajka

Polewa

  • 3 łyżki wrzącej wody lub mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 100g margaryny lub masła

W garnuszku rozpuść masło. Dodaj czekoladę, cukier, przesiane kakao i likier. Mieszaj cały czas podgrzewając do czasu, gdy wszystkie składniki połączą, Odstaw do przestudzenia. Do osobnego naczynia wsyp mąkę pszenną, proszek, sól i sodę. W większym naczyniu umieścić jajka i lekko roztrzep, jednak nie ubijaj na pianę. Dodaj ciepłą masę czekoladową, wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem i sodą, wymieszaj , by nie było grudek. Okrągłą formę (średnica ok 20cm) wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przelej ciasto. Piecz w temperaturze 160ºC przez około 45 minut.

Polewa: do rondelka wlej wodę i rozpuść w niej cukier. Następnie dodaj pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuść. Zdejmij z ognia i wsypuj przesiane kakao. Mieszaj trzepaczką, by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko ostudź i polej ciasto.
Na koniec na ostudzoną polewę rozłóż nasiona granatu.

fruit--pomegranate-juice--pomegranates--juicy_369680

Smacznego!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...