Jak latem przechowywać marchew, by dłużej była świeża?

Avatar photo
3 lipca 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Kupując większą ilość warzyw w sezonie wiosenno-letnim, często mamy problem z ich przechowywaniem. Warzywa korzeniowe szybko więdną i tracą swoją jędrność. Zielenina żółknie i po kilku dniach już nie nadaje się do jedzenia. Szczególnie trudno przechowywać marchew, której używamy najwięcej do naszych codziennych potraw.

Częste bieganie po zakupy jest w dzisiejszych czasach niemożliwe. Jeśli jesteśmy aktywni zawodowo i dodatkowo zajmujemy się domem, to musimy rozsądnie gospodarować naszym czasem. Dzięki temu zrobimy wszystko bez uszczerbku na naszej potrzebie snu i odpoczynku. Dlatego zwykle ograniczamy wyprawy na rynek po świeże warzywa do jednej tygodniowo.

Tak przechowuj marchew w domu

Przygotowując marchew do dłuższego przechowywania, warto zapewnić jej takie warunki, które nie zniszczą jej wartości odżywczych. Ważny jest także poziom wilgotności oraz dostęp do światła słonecznego. Wszystkie te elementy decydują o tym, czy marchew po tygodniu lub dwóch będzie wciąż nadawała się do spożycia. Wbrew pozorom dolna szuflada w lodówce nie jest dobrym wyborem. Panuje tam niska wilgotność i marchew szybko wyschnie, co utrudni jej obieranie i zmniejszy walory smakowe. Lepiej będzie umieścić ją w drewnianej skrzynce w najchłodniejszym i dość wilgotnym miejscu w domu. Jeśli posiadamy piwnicę, to będzie to najlepsze miejsce. Jeśli nie, to spiżarnia, komórka lub dolna szafka kuchenna także się sprawdzi.

Te triki przedłużą świeżość marchwi

Przynosząc marchew do domu, najpierw trzeba ją wypakować z foliowej torebki. Nie wolno jej tam przechowywać, gdyż ograniczony dostęp świeżego powietrza sprzyja rozwojowi bakterii gnilnych. Jeśli na warzywach pojawi się pleśń, to trzeba będzie je wyrzucić. Do dłuższego przechowywania trzeba wybrać tylko zdrowe i nieuszkodzone marchewki o dość dużej grubości. Cienkie szybciej tracą wilgoć i stają się wiotkie. Marchew trzeba oczyścić z przylegających do skórki grudek ziemi i odciąć nać wraz z ok. półcentymetrowym kawałkiem górnej części warzywa. Nie wolno płukać marchwi, gdyż pozostanie na niej wilgoć, która może doprowadzić do przyspieszenia procesów gnilnych. Następnie należy ułożyć je dość luźno w skrzynce, aby wszędzie docierało powietrze. Warto dodatkowo przykryć ją kawałkiem płóciennego materiału.

Przechowywanie marchwi latem to duże wyzwanie. Stosując nasze triki można przedłużyć jej świeżość tak, aby przez dłuższy czas mieć pyszny i zdrowy dodatek do potraw. Jeśli nie mamy warunków do przechowywania surowej marchwi, można ją zblanszować i zapasteryzować w słoikach lub obrać i zamrozić. Wówczas zawsze będziemy mieć pod ręką zapas, który opóźni konieczność ponownego pójścia na zakupy.