Zastanawialiście się kiedyś, co to jest ten układ odpornościowy? Jak go wzmocnić? Jak nie dać się wirusom, bakteriom, toksynom?
Skuteczna odporność naszego organizmu zależy od bardzo wielu czynników. Przede wszystkim od kondycji: flory bakteryjnej jelit, grasicy, śledziony, węzłów chłonnych, migdałków oraz szpiku kostnego.
Każdy z nas posiada odporność wrodzoną, tzw. nieswoistą i nabytą – swoistą. Podstawowym elementem odporności wrodzonej jest skóra i błony śluzowe. To naturalna bariera dla drobnoustrojów. Odporność nabyta to zdolność organizmu do uczenia się jak zwalczać powtarzające się dolegliwości.
Bardzo ważnym elementem w budowaniu odporności jest prawidłowo zbilansowana dieta, która powinna być bogata w witaminy i minerały wspomagające nasz organizm w walce z wirusami i bakteriami. Warto spożywać świeże produkty, pochodzące z ekologicznych upraw, a także unikać produktów przetworzonych i pełnych chemicznych dodatków.
Witaminy wzmacniające odporność:
A – wpływa na jakość tkanek nabłonkowych i na zwiększenie produkcji ciał odpornościowych.
B6 – niezbędna przy tworzeniu czerwonych krwinek i przeciwciał.
C – chroni organizm przed toksynami i wolnymi rodnikami.
D – wpływa korzystnie na układ immunologiczny.
E – silny przeciwutleniacz chroniący organizm przed szkodliwymi substancjami.
PP /B3/– reguluje pracę mózgu i układu nerwowego.
Minerały wzmacniające odporność:
Cynk chroni przed wolnymi rodnikami.
Magnez działa przeciwstresowo.
Żelazo jako składnik hemoglobiny odpowiada za transport i magazynowanie tlenu w organizmie.
Co jeszcze można zrobić, by być odpornym?
Czynników takich jak stres, przepracowanie, które bardzo osłabiają nasz organizm, nie da się ot tak wyeliminować. Możemy jednak zadbać o codzienną porcję ruchu na świeżym powietrzu – wskazane są długie spacery, odpowiednią ilość snu, zrezygnować z używek, dbać o higienę rąk. Wszystko to, w połączeniu ze zdrową dietą oraz spowoduje, że nasza odporność nie będzie spadać nawet w okresie przesilenia wiosennego.