Jak idealnie ugotować makaron?

21 czerwca 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Makaron ugotowany idealnie –
radzi szef kuchni Knorr, Francesco de Villa

Czy przykrywać gotujący się makaron? Jak dużo wody używać? Te i inne wątpliwości dotyczące gotowania makaronu rozwieją porady eksperta, włoskiego szefa kuchni Knorr, Francesco de Villa!

1. Makaron nie może być upchnięty w naczyniu, dlatego używaj garnka na tyle dużego, by makaron mógł się ruszać w trakcie gotowania.
2. Używaj dużo wody. Na ugotowanie 400 g makaronu potrzeba 2-3 litry wody.
3. Doprowadź wodę do wrzenia przed dodaniem do niej makaronu. Jeśli wrzucisz makaron do nie do końca zagotowanej wody, wydzieli się z niego skrobia, która działa jak klej, i poskleja makaron.
4. Nie ma potrzeby dodawania oliwy do makaronu podczas gotowania (wyjątkiem od tej zasady jest makaron typu lazania).
5. Nigdy nie przykrywaj makaronu podczas gotowania.
6. Nie trzeba płukać makaronu zaraz po ugotowaniu.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...