Jak gotować – szybko czy powoli?

Avatar photo
24 października 2014,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Szybko czy powoli? Wybór metody gotowania – krótkiej obróbki termicznej (np. smażenia) lub długiej i powolnej (np. duszenia) – zależy przede wszystkim od gatunku mięsa oraz tego, którą jego część chcemy przygotować.

JWT_Knorr 0917

Części, których zwierzęta używają najbardziej intensywnie, mają więcej tkanki łącznej, którą najlepiej rozmiękczyć i skruszyć w procesie długotrwałego gotowania, duszenia lub powolnego pieczenia. Podobnej długotrwałej obróbki termicznej będą wymagały fragmenty mięsa mocno poprzerastane tłuszczem. Przykładem będą tutaj: mięso z udźca, boczek, szponder wołowy oraz mięso z goleni.
Fragmenty, które „nie pracują” u zwierzęcia aż tak intensywnie, są naturalnie delikatniejsze i chudsze. Te elementy nieraz są droższe, ale warte swej ceny z racji na doskonały smak oraz niższą kaloryczność. Będą one wymagały krótkiej obróbki termicznej, np. smażenia, grillowania czy pieczenia. Najlepiej poddają się tym metodom m.in.: polędwica wołowa, pierś z kurczaka, antrykot oraz schab.

Jakie kawałki wołowiny wymagają długiego, powolnego gotowania? Jakie techniki sprawiają, że dane mięso smakuje najlepiej? Oto poręczna lista:
• mostek – pieczenie, duszenie w połączeniu z płynami;
• mięso z karku i łopatka – duszenie, pieczenie, marynowanie;
• mięso z udźca – gotowanie, powolne pieczenie, duszenie;
• mięso z goleni – powolne duszenie, świetnie smakuje w gulaszu lub w casserole;
• łata (mięso chude, pełne smaku) – duszenie, mięso idealne jako składnik gulaszu;
• szponder – gotowanie, duszenie, podstawa dla gulaszu.
Które kawałki mięsa najlepiej smakują poddane szybkiej obróbce cieplnej? Jaki typ obróbki lubią najbardziej? Sprawdź poniżej:
• polędwica – smażenie, grillowanie, pieczenie;
• rozbratel – pieczenie, grillowanie, smażenie;
• steki z antrykotu – pieczenie, grillowanie, smażenie;
• steki z rostbefu – grillowanie, smażenie, pieczenie;
• rostbef, antrykot, stek T-bone oraz stek Porterhouse – smażenie, grillowanie, a także marynowanie.

Marco Pierre White, ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.