Jak efektywnie zagospodarować małą kuchnię?

14 października 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kuchnia jest postrzegana jako serce domu – przygotowuje się w niej posiłki i toczy dyskusje w rodzinnym gronie. Pomieszczenie to musi również pomieścić artykuły spożywcze, sprzęty i różnego rodzaju akcesoria. Niestety nie zawsze do dyspozycji jest duża przestrzeń z wieloma pojemnymi szafkami i skrytkami. Na szczęście kuchnia o małym metrażu też może być funkcjonalna! Podpowiadamy więc, jak zaaranżować niewielką kuchnię, by okazała się jednocześnie praktyczna i stylowa.

 Dekoria.pl, organizer

Niezależnie od tego, czy mała kuchnia jest otwarta na salon, czy też stanowi wyodrębnione, zamknięte pomieszczenie – warto urządzić ją w taki sposób, by z jednej strony jak najpełniej wykorzystać dostępną przestrzeń, z drugiej – optycznie ją powiększyć. Eksperci z Dekoria.pl radzą, jak uzyskać ten efekt przy pomocy różnego rodzaju dodatków i gadżetów.

 

Metraż to nie wszystko – sposoby na wizualne powiększenie kuchni

 Dekoria.pl, zazdrostka

Postaw na jasne barwy i lekkie materiały – pastelowe farby do ścian, meble o białych lub przeszklonych frontach, ażurowe wykończenia. Optycznie powiększy to kuchnię i sprawi, że aranżacja nabierze subtelności. Zrezygnuj również z ciemnych, ciężkich zasłon i zamiast nich wybierz delikatne zazdrostki (np. zazdrostki Sue lub Patty dostępne w Dekoria.pl) lub jasne rolety rzymskie. Osłonią wnętrze przed wzrokiem sąsiadów i intensywnymi promieniami słońca, a jednocześnie nie przytłoczą wizualnie pomieszczenia.

 Dekorial.pl, dekoracyjne butelki

Organizacja przestrzeni na medal

W małej kuchni bardzo duże znaczenie ma także rozlokowanie sprzętów oraz wybór rozwiązań, które nie zabierają dużo miejsca. Doskonale sprawdzą się więc szafki z przesuwnymi drzwiami czy obrotowymi lub wysuwanymi półkami. Dzięki nim zagospodarujesz całą dostępną przestrzeń – także tę w trudno dostępnych zakamarkach.

Na zwiększenie funkcjonalności kuchennej aranżacji wpływa również wydzielenie stref:

  • przechowywania (lodówka i szafki),
  • zmywania (zmywarka i zlewozmywak),
  • gotowania (piekarnik, płyta grzewcza i okap),
  • przygotowywania posiłków (stół lub blat).

Należy zaplanować je tak, by swobodnie przechodzić do kolejnych etapów kuchennych prac.

Warto ograniczyć liczbę przedmiotów rozłożonych na blacie. Pomagają w tym różnego rodzaju kosze, pudełka, pojemniki i organizery (np. organizer Letters od Dekoria.pl), dzięki którym uporządkujesz przestrzeń i zyskasz kolejne miejsce do przechowywania. Możesz schować do nich zapiski z przepisami kulinarnymi, drobne słodkości, a nawet przyprawy czy niewielkie kuchenne gadżety, takie jak otwieracz do puszek, korkociąg bądź obieraczka do warzyw.

Dekoria.pl, wieszak sufitowy

Interesującym rozwiązaniem są także wieszaki na kuchenne akcesoria (chociażby wieszak sufitowy od Dekoria.pl), przytwierdzane do ścian lub sufitu. Zapewnią łatwy dostęp do często używanych przedmiotów (garnków, łyżek, chochli), a jednocześnie pozwolą na praktyczne wykorzystanie każdego skrawka przestrzeni – nad blatem, zlewozmywakiem lub stołem.

 

Więcej inspiracji, nie tylko do urządzenia funkcjonalnej kuchni, znajdziesz w nowym katalogu marki Dekoria.pl.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...