Jak dbać o ściereczki kuchenne, aby były czyste i higieniczne?

19 lutego 2025, dodał: Ewelina Szadkowska
Artykuł zewnętrzny

Nie wyobrażamy sobie kuchni bez uniwersalnej ściereczki, którą przetrzemy kuchenkę, blaty czy wytrzemy zlewozmywak do sucha. Kuchenna ściereczka to coś, czego nie zastąpią gąbki ani papierowe ręczniki, które skądinąd są równie przydatne. Jak jednak dbać o ściereczkę, aby była bezpieczną i higieniczną pomocą w kuchennych czynnościach?

ściereczki kuchenne

W zależności od częstotliwości użytkowania, kuchenne ściereczki powinnyśmy prać nie rzadziej niż raz na tydzień. Jeśli ściereczka jest używana często, dla bezpieczeństwa dobrze jest wyprać ją raz na trzy dni. Jest to uzależnione nie tylko od jej stanu, bo o ile oczywistym wydaje się być wrzucenie jej do pralki, gdy jest już zabrudzona, o tyle nie każda z nas wie, że pozornie czysta ściereczka także może być już niezdatna do użytkowania. Jeśli nie odwieszamy mokrej ściereczki w miejscu, w którym może ona szybko wyschnąć, mogą namnażać się w niej bakterie, które lubią wilgotne środowisko. Dlatego nawet czystą ściereczkę należy wtedy wyprać.

Ściereczki pierzemy w wysokiej temperaturze (nie niższej niż 60°C, a najlepiej w 90 °C) w pralce automatycznej lub wygotowujemy w garnku na kuchence.
Równie istotne od częstotliwości prania jest to, w jakim środku pierzemy ściereczki. Aby usunąć z nich nie tylko zanieczyszczenia, ale też wszelkie drobnoustroje, warto zdezynfekować ściereczki poprzez namoczenie w roztworze sody oczyszczonej i octu lub sody i płynu do mycia naczyń. Zagotowujemy wodę, wsypujemy do niej sodę oczyszczoną i dodajemy ocet lub płyn. Następnie w roztworze zanurzamy ściereczki i pozostawiamy na kwadrans. Takie odświeżanie możemy wykonywać tez pomiędzy praniami w pralce z użyciem standardowego proszku, płynu czy orzechów piorących.

Jak dbać o ściereczkę kuchenną?

Po każdym użyciu należy ściereczkę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i przy użyciu płynu do mycia naczyń. Spłukujemy z niej w ten sposób resztki pożywienia zebrane z kuchennych blatów i zanieczyszczenia, które najłatwiej usunąć natychmiast, zanim zostanie po nich trwały ślad.
Zawsze rozwieszamy ściereczki do wyschnięcia, najlepiej w miejscu przewiewnym lub blisko grzejnika. Im szybciej odparuje z nich woda, tym lepiej. Wybierając odpowiedni rodzaj ściereczki najchętniej sięgamy po te z chłonnych, łatwo absorbujących wodę materiałów, jak mikrofibra, dlatego przed rozwieszeniem należy ściereczkę mocno wyżąć.

O czym jeszcze musimy pamiętać?

Sanepid zaleca, aby nawet w domowych warunkach używać osobnych ściereczek do różnych celów, a więc innej ściereczki do wycierania naczyń, innej do stołu i blatów, innej do zlewu czy kuchenki. Przestrzega również, żeby nigdy nie zastępować mycia dłoni wycieraniem w ściereczkę. Gdy zabrudzimy ręce, zwłaszcza w kontakcie z surową żywnością, np. jajkami czy mięsem, zawsze najpierw myjemy dłonie, dopiero potem wycieramy. W opinii Sanepidu, na ściereczkach i gąbkach znajdują się największe skupiska bakterii w naszych domach, w tym nawet niebezpiecznej bakterii E.coli.

Stosując się do tych zaleceń zwiększamy bezpieczeństwo w naszej kuchni, miejscu, w którym przygotowujemy i spożywamy posiłki. Zachowanie szczególnej higieny jest więc konieczne dla zminimalizowania ryzyka zatruć i innych przykrych dolegliwości.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Dobre księgarnie
Są jeszcze takie nieduże, klimatyczne miejsca, np. Ossolineum na Piotrkowskiej, lubię tam robić zakupy:)
Fotobudka
Serio chcecie mieć takie atrakcje na weselu..?
Czy żłobek jest dla mojego dziecka?…
Żłobek pozwala mamom wrócić do pracy i większe zakłady powinny organizować takie placówki...
Travelist
Lubię agroturystykę, ale tam się woli większe grupy, bo pokój najczęściej jest duży...