Jak chronić stawy przed i po treningu

26 lutego 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Zbyt intensywny trening lub nieodpowiednie przygotowanie i przeforsowanie może narażać stawy na dodatkowe obciążenia. Warto przestrzegać kilku zasad, które pozwolą chronić układu ruchu, tak by nigdy nie zawiódł.

 

 

Chrząstka stawowa nazywana tkanką łączną pokrywa zakończenia kości. Jej głównym składnikiem budulcowym jest kolagen typu II, glikozaminoglikany (kwas hialuronowy, siarczan chondroityny), a także w mniejszym stopniu proteoglikany oraz inne białka. Składniki te tworzą tzw. macierz międzykomórkową, która wypełnia przestrzenie międzykomórkowe. Dzięki temu tkanka ta pełni wiele istotnych funkcji, między innymi amortyzuje wstrząsy oraz łagodzi tarcie. Dodatkowo w strukturach chrząstki potrafi jednocześnie zajść proces rozkładu uszkodzonych włókien i ich odbudowy.

Niestety te dwa procesy jakimi są rozkład i odbudowa włókien mogą zostać w pewnym momencie zachwiane. Podczas intensywnych treningów dochodzi do „ścierania chrząstki”, a niestety jej odnowa nie odbywa się tak szybko.

Intensywne ćwiczenia i aktywny styl życia sprawiają, że stawy często narażone są na przeciążenia.

Rozgrzewka przed treningiem

Jednym z ważniejszych elementów przed treningiem jest odpowiednie przygotowanie. Każdy trening należy rozpocząć od rozgrzewki. Ma ona na celu nastawienie organizmu do bezpiecznego i intensywnego wysiłku fizycznego. Przed przystąpieniem do treningu należy stopniowo przyzwyczajać organizm do rosnącego obciążenia. Najlepiej sprawdzi się dynamiczna rozgrzewka. Dobrze dobrane ćwiczenia wykonywane przed treningiem mają szereg korzyści: zwiększają przepływ krwi do mięśni i serca, zmniejszają sztywność mięśni i stawów, dostarczanie większej ilości tlenu do mięśni, a przede wszystkim solidna rozgrzewka zapobiega powstawaniu kontuzji.

Zbilansowana dieta

Sprzymierzeńcem w walce o zdrowe stawy jest dieta, która wspomaga walkę z bólem i stanami zapalnymi. Odpowiednio dobrane składniki dostarczają organizmowi substancji, które budują kości oraz są elementami naturalnego zapobiegania chorobom zapalnym. Aby utrzymać stawy w odpowiedniej kondycji, warto zaopatrzyć lodówkę w produkty zawierające:

• wapń i białko: zawarte w nabiale to naturalny budulec kości. Dlatego w codziennej diecie nie może zabraknąć jogurtów, kefirów, serów i mleka
• witaminę C: pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia odpowiedniego funkcjonowania chrząstki i kości. Produkty, które zawierają dużo witaminy C to owoce dzikiej róży, czarnej porzeczki, rokitnika, truskawki, a także warzywa, takie jak kalarepa, brukselka, papryka oraz nać pietruszki. Świeże owoce i warzywa warto spożywać ze względu na pomocne działanie w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu
• kwasy tłuszczowe OMEGA-3: są jednym z najbardziej cennych składników pożywienia. Korzystnie wpływają na ruchomość stawów, przeciwdziałają powstawaniu stanów zapalnych w organizmie. Jakie produkty zawierają kwasy Omega-3? Ryby morskie – śledź, łosoś, makrela. Znajdziemy je też w tofu, orzechach włoskich, migdałach, olejach zimnotłoczonych, jak lniany wysokolinoleny, rydzowy.