Jajka w koszulkach z sosem jajecznym
Artykuł zewnętrzny
Zwane inaczej Jajkami poszetowymi. Polane delikatnym sosem jajecznym
Czas : 5 minut
Składniki :
- dwa woreczki foliowe
- 2 łyżeczki oleju
- 2 jajka
- 1 żółtko
- sól
- 2 łyżeczki masła
- 1 czubata łyżeczka mąki
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
- 1/4 szklanki wody
Wlać do woreczków po łyżeczce oleju i natłuścić je od środka. Wbić jajka. Zawiązać woreczki nitką i wrzucić do wrzątku. Gotować 3,5 minuty obracając woreczki.
W tym czasie w rondelku rozgrzać masło , wsypać mąkę , zamieszać – wlać po woli zmieszane ze śmietanką żółtko i wodę . Energicznie mieszając doprowadzić do zgęstnienia sosu. Lekko osolić ( trzeba uważać przy robieniu bo jeśli się nie dość energicznie miesza to zrobi się jajecznica nie sos ) .
Podaję z ziemniakami z wody i szparagami ( w sezonie świeże gotowane po za sezonem ze słoiczków .