Jedliście kiedyś Cilbir – inaczej jajka po turecku? Jest to przepyszne połączenie jajek z czosnkowym jogurtem oraz chrupiącym pieczywem. Zobaczcie, w jaki prosty sposób przygotować to danie i koniecznie dajcie znać, jak Wam smakowało.
Co nieco o jajkach
Jajka zwierają witaminy A,B, D, E i K oraz żelazo, cynk i mangan. Żółtko posiada sporą ilość lecytyny, która działa odżywczo, nawilżająco oraz poprawia pracę wątroby i układu nerwowego. Ponadto są też źródłem potasu, siarki, fosforu, a także cholesterolu, który jest substancją niezbędną w strukturze i funkcjonowaniu komórek. Kolejnym, cennym składnikiem żółtka są barwniki – ksantofil i luteina. Czuwają nad walką z wolnymi rodnikami, chronią przed szkodliwym działaniem promieni UVA i UVB, zapobiegają odkładaniu się w ścianach tętnic złogów.
Przepis
Co kupić?
- 120 g jogurtu greckiego
- pół łyżeczki świeżego czosnku
- szczypta soli
- 2 jajka ( zimne i świeże )
- 2 łyżki octu winnego
- 2 kromki ulubionego chleba
- masło
- szczypta chili
- opcjonalnie: szczypiorek lub koperek do smaku
Przygotowanie:
Zacznijcie od przygotowania jogurtu. Wymieszajcie go w miseczce z czosnkiem oraz solą. Następnie zagotujcie wodę w garnku (około 1 litr w średniej wielkości rondelku) i stwórzcie świder na środku poprzez zamieszanie łyżką. W sam środek wlejcie ocet i dodajcie zimne jajko prosto z lodówki i gotujcie 2,5 minuty, aby zrobiło się na miękko lub 3,5 minuty, aby wyszło na twardo. Do wyciągnięcia użyjcie łyżki z dziurkami. Pamiętajcie, że każde jajko musicie gotować osobno. W międzyczasie rozpuścicie na patelni masło z dodatkiem chili i usmażcie chleb. Jajka połóżcie na wierzch jogurtu i całość polejcie pozostałością masła z patelni. Za pomocą chleba nabierajcie jajka prosto z miseczki.
zobacz również:
Śniadanie po grecku – 10 top przepisów!
Zdrowe śniadanie – oryginalne przepisy!
Wegańskie śniadanie – 4 proste przepisy!
Fit placuszki twarogowe na śniadanie! |