Jajka po szkocku

24 sierpnia 2009,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

 

Jajka po szkocku

 


Przepis z kuchni angielskiej. Robione z takich samych składników co nasz klops z jajkami czy ,, jaskółcze gniazda „. Oczywiście w wersji oryginalnej jak na mój smak za mało doprawione. Proponuje dosmaczać po swojemu.

Czas : 40 minut

Składniki :
5 jajek
1 średnia cebula
0,25 dag mięsa mielonego ( te są z drobiowego )
bułka tarta
sól
pieprz biały mielony
½ łyżeczki musztardy
tłuszcz do głębokiego smażenia ( podobno kiedyś smażono na łoju baranim lub smalcu-
teraz raczej jest to robione na oleju jak frytki )

Ugotować 4 jajka na twardo ( nie gotować za długo ,żeby nie pojawiły się sine obwódki wokół żółtek ). Pozostawić w zimnej wodzie do ostygnięcia. Bardzo drobno pokroić cebulę ( można utrzeć na tarce ) i włożyć do mięsa .Do masy mięsnej dodać 3-4 łyżki bułki tartej , ½ rozmąconego jajka ( drugą część zostawić do panierowania ) , posolić i popieprzyć . Obrać jajka na twardo. Masę mięsna podzielić na 4 części i otoczyć nią jajka –formując kule. Panierować w mące , pozostałej połówce jajka zmieszanej z 1 łyżka wody , bułce tartej ( bardzo miałkiej , najlepiej przesiać bułkę przez sitko ). We frytkownicy rozgrzać tłuszcz do 180 stopni . Kule mięsne wkładać do koszyczka do robienia frytek i ostrożnie zanurzyć w tłuszczu. Smażyć na złoto ( ok. 8 minut ). Wyjąć, osączyć.


nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.