Na myśl o Wielkanocy od razu przychodzi nam do głowy jajko, które ma swoje specjalne miejsca na świątecznym stole. Życzymy wszystkim aby nie zabrakło ich na świątecznym stole. Przedstawiamy kilka przepisów na proste przystawki z jajkami w roli głównej.
Jajka są bardzo wdzięcznym produktem spożywczym. Serwujemy je w najprostszej postaci – ugotowane na miękko lub twardo, a także w formie jajek sadzonych. Jajka to także baza dla innych, szybkich w przygotowaniu dań. Poznaj nasze pomysły.
Jajka faszerowane nowalijkami
Składniki:
– 12 jajek
– 80 g zielonego groszku (mrożonego)
– sól
– 3 rzodkiewki
– 1 pomarańczowa papryka
– ¼ ogórka
– 4 łyżki jogurtu (0,1% tłuszczu)
– 4 łyżki majonezu
– 1 kropla soku z cytryny
– świeżo zmielona papryka
– pietruszka (do przybrania)
Przygotowanie:
Jajka gotować ok. 10 min. we wrzącej wodzie. Odcedzić, schłodzić i obrać. Groszek gotować we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 4 min. Odcedzić, spłukać zimną wodą i ponownie odcedzić. Rzodkiewki opłukać, obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki. Papryki opłukać i pokroić w cienkie paski. Ogórek obrać i pokroić w drobną kostkę. Z jajek wykroić kliny. Ostrożnie usunąć żółtka. Przetrzeć przez drobne sitko i wymieszać z jogurtem i majonezem. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Białka napełnić mieszanką. Na wierzch posypać groszkiem, papryką, rzodkiewkami i ogórkiem. Doprawić pieprzem i podawać z natką pietruszki.
Jajka faszerowane serem pleśniowym z boczkiem
Składniki:
– 2 główki czosnku
– 18 dużych jaj
– 10 plastrów grubo pokrojonego boczku
– 10 szparagów bez zdrewniałych łodyg
– 1 szczypta soli, pieprzu i proszku czosnkowego
– 1/2 szklanki majonezu
– 1/4 szklanki naturalnego jogurtu greckiego
– 1 1/2 łyżki musztardy Dijon
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 2 ser pleśniowy, pokruszony
– 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
– 2 łyżki świeżego szczypiorku
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Pokroić główki czosnku i skropić oliwą z oliwek. Zawinąć je szczelnie w folię aluminiową i włożyć do piekarnika na 45 do 60 min. Wyjąć czosnek i odwinąć, pozwalając mu ostygnąć. Ugotować jajka na twardo. Usmażyć boczek, aż będzie chrupiący, osuszyć na ręczniku papierowym. Zostawiając 2 łyżki tłuszczu na patelni wrzucić szparagi, posypać solą, pieprzem i proszkiem czosnkowym. Smażyć przez 5 min. Obrać jajka, odciąć mały kawałek od spodu jajka, aby mogło „stać”. Odciąć górną połowę jajka, aby odsłonić żółtko. Wyjąć żółtko. Wrzucić plastry bekonu do robota kuchennego i zmiksować. Wyjąć. Do robota wrzucić żółtka, majonez, jogurt, musztardę, sól, pieprz i pieczone ząbki czosnku do robota kuchennego. Dodać odrobinę tłuszczu z boczku. Zmiksować do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Faszerować białka. Na wierzchu posypać pokruszonym boczkiem i dodać okruchy sera pleśniowego. Pokroić szparagi i wbić w jajka. Posypać wędzoną papryką i szczypiorkiem.
Gniazdka szpinakowe z jajkiem sadzonym
Składniki:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 duże pieczarki portobello
– sól do smaku
– ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– 1 pęczek posiekanej zielonej cebuli
– 1 ząbek startego czosnku
– świeży, posiekany szpinak (mrożony)
– świeży jarmuż, posiekany (mrożony)
– 1 łyżka parmezanu posiekanego
– 2 łyżki pokruszonego sera feta
– 2 jajka średnie
– 2 szczypty płatków czerwonej papryki lub papryki
– ½ łyżeczki masła
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Opłukać i oczyścić pieczarki, wyjąć nóżkę. Posmarować oliwą, posypać 2 szczyptami soli i 2 szczyptami pieprzu. Pieczarki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 5 min. Po lekkim schłodzeniu delikatnie przewróć grzyby. Na patelni rozgrzać dwie łyżeczki oliwy z oliwek. Dodać posiekaną zieloną cebulę i smażyć przez 2 min. Dodać starty czosnek i wymieszać, dodać posiekane świeże warzywa i smażyć, aż zmiękną. Posypać 2 szczyptami soli i 2 szczyptami czarnego pieprzu. Po lekkim ostudzeniu wymieszać z parmezanem i serem feta. Podzielić masę szpinakowo-serową na dwie porcje. Na spodzie z pieczarki uformować gniazdko. Ostrożnie wbić jajko na środek masy szpinakowej. Piec przez 15 min. Po upieczeniu nałożyć kropkę masła i posypać upieczone jajka szczyptą soli i płatków czerwonej papryki.
Bataty z jajkiem sadzonym
Składniki:
– 4 słodkie ziemniaki, duże i szerokie
– kiełbasa wieprzowa
– 1/4 szklanki mleka
– 1/2 szklanki mozzarelli lub innego sera do wyboru
– 8 jajek
– 1 szczypta soli do smaku
– 1 szczypta czarnego pieprzu do smaku
– 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Bataty oczyścić i ułożyć na przygotowanej blasze do pieczenia. Widelcem zrobić 4-6 otworów równomiernie wokół każdego słodkiego ziemniaka. Piec przez 40-50 min. Przyrumienić rozdrobnioną kiełbasę na patelni. Bataty wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 st. C. Przekroić ziemniaki wzdłuż boku, używając łyżki, wydrążyć ziemniaki, a miąższ umieścić w dużej misce. Rozgnieść miąższ za pomocą tłuczka do ziemniaków, wlać mleko i tłuszcz kiełbasiany,wymieszać. Dodać ser i kiełbasę i wymieszać.
Używając dużej łyżki napełnić ziemniaki. Zrobić lekkie zagłębienie w nadzieniu i wbić jajko. Piec 20-25 min.
Jajka z kawiorem
Składniki:
– 8 bardzo dużych jaj
– 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
– serek śmietankowy w temperaturze pokojowej
– 2 łyżki dobrego majonezu
– 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
– 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku, dodatkowo do dekoracji
– wędzony łosoś, posiekany
– 1 łyżeczka soli koszernej
– 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– kawior z łososia
Przygotowanie:
Ugotować jajka na twardo. Odcedzić i napełnić garnek zimną wodą. Odstawić, aż jajka ostygną. Jajka obrać, a następnie przekroić wzdłuż na pół. Ostrożnie usunąć żółtka. Umieścić żółtka w misce miksera elektrycznego wyposażonego w nasadkę łopatkową. Do żółtek dodać śmietanę, serek, majonez, sok z cytryny, szczypiorek, łososia, sól i pieprz. Ubijać aż masa będzie puszysta. Za pomocą małej łyżki napełnić białka jaj masą z żółtek. Przykryć luźno folią i wstawić do lodówki na 30 min. Gotowe do podania udekorować porcją kawioru i posiekanym szczypiorkiem.
Pory z jajkiem
Składniki:
– 2 pory
– ser Creme fraiche (100 g)
– ser Gorgonzola (100 g)
– pieprz
– sól
– 2 jajka
– orzechy włoskie
– olej rzepakowy
– gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Pora oczyścić, pokroić na kawałki 15 cm. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, na oleju usmażyć pory ze wszystkich stron, przykryć pokrywką i zostawić na 5 min. W tym czasie wymieszać sery, doprawić pieprzem. Pokroić orzechy włoskie i dodać do serowego nadzienia, doprawić gałką muszkatołową. Podsmażone pory na patelni podlać wodą, przykryć i dusić 15 min. Następnie odkryć pory, posolić, zrobić nacięcie wzdłuż pora nie docinając do końców i nie przecinając na wylot. Wyjąć środek pora. Powstanie kieszeń do, której trzeba przełożyć wymieszane sery. Na nie wbić jajko. Przykryć i dusić aż jajko się zetnie.
Szparagi z jajkiem
Składniki:
– 2 pęczki szparagów, zdrewniałe końce przycięte
– 2 łyżeczki octu
– 4 świeże jajka
– 25 g (1/3 szklanki) drobno startego parmezanu
Przygotowanie:
Zagotować na dużej patelni osoloną wodę. Dodać szparagi i gotować przez 2-3 min. Szczypcami przełożyć szparagi na talerz. Przykryć. Dodać ocet do wody na patelni. Wbić 1 jajko do małej miski. Użyć łyżki, aby zamieszać wodę, aby zrobić wir. Ostrożnie wlać jajko do wody. Gotować przez 4 min. Użyć łyżki cedzakowej, aby przenieść na talerz. Przykryć folią. Powtórzyć z pozostałymi jajkami.
Łatwa sałatka z jajkami
Składniki:
Dressing
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżka jogurtu greckiego
– 2 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
Sałatka
– 8 jajek na twardo
– 150 g zielonej fasoli szparagowej może być mrożona
– 2 piersi z kurczaka
– 1 mała bagietka francuska, pokrojona w plastry
– 1 szklanka drobno startego parmezanu
– 2 małe sałaty, liście oddzielone, wypłukane i wysuszone
– ½ małej czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
Przygotowanie:
Wymieszać składniki dressingu z jedną łyżką stołową wody, aż do całkowitego połączenia, a następnie odstawić. Ugotować fasolkę szparagową w dużym rondlu, a następnie zanurzyć w lodowatej wodzie, odcedzić, pokroić wzdłuż i odstawić. W tym samym rondlu ugotować piersi z kurczaka, wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Rozgrzać grill w piekarniku, ułożyć plastry bagietki na blasze do pieczenia i posypać parmezanem. Grillować aż ser się rozpuści. Do podania pokroić kurczaka w plastry. Ułożyć na talerzach z liśćmi sałaty, fasolą, czerwoną cebulą, ćwiartkami jajka na twardo i plastrami bagietki serowej. Skropić sosem.
zobacz również:
Biała kiełbasa – pomysłowe dania i przepisy
|
Zupa chrzanowa z białą kiełbasą
|
Jajka na twardo różne przepisy z jajkami na wiosenny stół – top 9! |