Jajka faszerowane pieczarkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
10 jajek, 0,5 kg. pieczarek, kilka suszonych prawdziwków, cebula, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, masło, bułka tarta, pieprz, sól.
8 jajek ugotować na twardo i zalać na chwilę zimną wodą. Ostudzone jajka wraz ze skorupkami przeciąć ząbkowanym nożem na połówki. Za pomocą łyżeczki wyjąć żółtko i białko. Namoczone prawdziwki i pieczarki posiekać, poddusić z posiekaną cebulą na niewielkiej ilości masła. Odparować płyn, ostudzić i połączyć z posiekanymi jajkami. Dodać szczypiorek, pozostałe 2 surowe jajka, sól, pieprz i wymieszać. Wypełnić skorupki masą jajeczną, posypać je tartą bułką i smażyć na maśle na złoty kolor.