Jajka faszerowane awokado z natką pietruszki

8 czerwca 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Faszerowane jajka wyglądają zwykle apetycznie i można je serwować na wiele sposobów, ta wersja bardziej śniadaniowa z awokado jest niezwykle sycąca i kaloryczna. Da nam siłę na cały dzień, można oczywiście puścić wodze fantazji i dodać swoje ulubione dodatki i przyprawy: np: posiekane chili, ogórka kiszonego lub świeżego, pomidora, paprykę itp.

jaja z awokado

Składniki:

6 jajek

cebulka dymka ze szczypiorem

małe awokado

natka pietruszki posiekana około 1,5 łyżki

sok z limonki

sól, pieprz, opcjonalnie płatki chili

 

Jajka gotujemy około 10 minut na twardo, hartujemy w zimnej wodzie i obieramy. Kroimy na połówki, żółtka wyjmujemy i rozdrabniamy widelce, siekamy miąższ, dodajemy posiekaną drobniutko cebulkę i szczypiorek, awokado obieramy i również rozdrabniamy widelcem lub blendujemy na gładką masę. Awokado mieszamy z sokiem z limonki i natką pietruszki, doprawiamy do smaku, mieszamy obie masy i napełniamy połówki białek masą, dekorujemy ulubionymi dodatkami.