Jadalne kwiaty – pyszne przepisy z kwiatami w roli głównej

15 lipca 2019, dodał: junowak
Artykuł zewnętrzny

 

Kwiaty to ozdoba domów, podwórek, ogrodów. Uwielbiamy wygląd i zapach kwiatów. Ale jeszcze niewiele osób przekonało się do wprowadzenia kwiatów do codziennego jadłospisu. Czy można jeść kwiaty? Odpowiedź jest oczywista – Tak, można i to bardzo wiele różnych gatunków. Brokuły, kalafiory i karczochy to także kwiaty.

 

Do najpopularniejszych kwiatów jadalnych należą:

stokrotka, mniszek lekarski, nagietek lekarski, kwiaty cukinii, nasturcja, lawenda, róża, kwiaty czarnego bzu – po obróbce termicznej (uwaga – gałązki są trujące!), aksamitka, begonia, bratek, chaber, dziewanna, dziurawiec, fiołek, frezja, hibiskus, grusza, koniczyna, liliowiec, lipa, lucerna, magnolia, mak, malwa, ogórecznik, pelargonia, pigwa, piwonia, podbiał, rumianek, storczyk, szałwia, wiesiołek, wrzos.

Kwiaty trujące – na nie uważaj!

Do tej grupy zaliczamy: azalię, barwinka, groszek pachnący, hiacynta, hortensję, irysa, konwalię, kaczeńca, oleandra, ostróżkę, powojnika, lobelię, zawilca, żonkila i narcyza. 

Właściwości zdrowotne kwiatów

Już kilka jadalnych kwiatów dodanych do naszego menu nada każdemu daniu oryginalności i nowego wyrafinowanego smaku. A to nie tylko jedyne plusy:

-kwiaty mają wiele witamin

-właściwości antyoksydacyjne

– mają większą ilość polifenoli w porównaniu z owocami

– zawierają flawonoidy

– chronią DNA przed utlenieniem oraz czynnikami mutagennymi

– wysoka zawartość apigeniny- substancji, która wspomaga powstawanie neuronów.

– zawierają karotenoidy – silne antyoksydanty

– wspomagają system immunologiczny

– działają przeciw nowotworowo

– zapobiegają chorobom serca, oczu i skóry.

Skąd wziąć kwiaty?

Kwiaty jadalne zawsze najlepiej jest zasadzić, a potem zbierać we własnym ogrodzie. Wtedy mamy pewność, że nie były np. pryskane odżywkami czy nawożone. Nie zbierajmy również kwiatów rosnących przy drogach – mogą być bardzo zanieczyszczone. Rośliny, które będziemy jeść muszą być zdrowe, czyste, bez żadnych uszkodzeń. Najlepiej po zerwaniu włożyć je do lnianego woreczka (nie do foliówki!). Kwiaty przed spożyciem myjemy. Wykorzystane w kuchni kwiaty możemy oczywiście zasuszyć. Warto pamiętać, że kwiaty mogą uczulać, nie tylko alergików. Zacznijmy zatem od niewielkich, bezpiecznych ilości kolorowych płatków na talerzu. I najważniejsze – jeśli nie jesteśmy pewni „jadalności” lub pochodzenia kwiatów, nie jemy ich!

Oto kilka pomysłów na pyszne kwiatowe posiłki!

Domowy miód z płatków kwiatów .

Składniki:

po 1 szklance świeżych kwiatów: podbiału, fiołków i stokrotek

500 g miodu lipowego lub sosnowego

Przygotowanie:

Do słoika włóż warstwę świeżych kwiatów. Zalewaj miodem kolejne 2-centymetrowe warstwy kwiatów aż do pełna. Postaw słoik na słonecznym parapecie na 3 tygodnie. 2 razy dziennie mieszaj zawartość (kwiaty będą wypływać na górę). Następnie odcedzić kwiaty i korzystać z miodu.

Galaretka różana

Składniki:

15 kwiatów róży pnącej

0,5 litra czerwonego wina

0,5 litra wody

1 kg żelującego cukru 01:01

Sposób przygotowania:

Gotuj płatki róż w winie przez pół godziny. Dodaj wodę i cukier  i gotuj ponownie. Galaretka powinna mieć cudownie jasny, lśniący kolor rubinowy. Mieszać aż wystygnie. Galaretką napełniać słoiki.

Sałatka z kwiatami jadalnymi

Składniki:

sałata, rukola

3 łyżki mango (zmiksowane)

3 pomidory

1 łyżeczka musztardy

po 2 łyżki octu i oleju słonecznikowego

sól i pieprz

po 2 łyżki kwiatów pierwiosnka, fiołka i stokrotki

Przygotowanie:

Miąższ mango, musztardę, ocet, olei, sól i pieprz wymieszać. Pokroić pomidory na ćwiartki. Rozłożyć liście sałaty. Posypać kwiatami. Polać sosem.

Kwiatowy sernik na zimno z fiołkami i bratkami

Składniki (na tortownicę ok 20 cm):
Spód: 100 g ciasteczek owsianych lub migdałowych, 30 g roztopionego masła
Masa: 500 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki 36%, 5-6 łyżek syropu z kwiatów czarnego bzu, 2 łyżeczki żelatyny, 2 łyżki mleka
Dekoracja: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów, 300-500 g truskawek, 1 galaretka truskawkowa, bratki, bratki miniaturowe, listki mięty, melisy lub bazylii

Przygotowanie:

Ciasteczka pokrusz i zmiksuj w blenderze do uzyskania konsystencji piasku. Połącz z roztopionym masłem. Masą wylep dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki.

Żelatynę namocz w mleku, rozpuść na malutkim ogniu. Zmiksuj serek z syropem, dodaj śmietanę i ubij na puszysty krem. Sprawdź, czy ewentualnie nie trzeba dosłodzić 1 lub 2 łyżkami cukru pudru. Dodaj żelatynę i dokładnie zmiksuj.

Boki tortownicy ciasno wyłóż biszkoptami. Wyłóż masę serową i wstaw do lodówki do stężenia.

Przygotuj galaretkę w połowie objętości wody i wystudź. Zanurzaj truskawki w galaretce i układaj je na zastygniętym serniku. Ułóż bratki i listki ziół. Gdy galaretka zastygnie możesz serwować deser.

Kanapka z kwiatami i kozim serem

Składniki:

1 bagietka, pokrojona na kromki

1/2 ogórka,  cienkie plasterki

3/4 koziego sera, temperatura pokojowa

1 szklanka rzeżuchy

10 dowolnych jadalnych kwiatów

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Posmaruj kromki kozim serem, połóż na nie cienkie plasterki ogórka. Następnie dodaj rzeżuchę oraz jadalne kwiaty. Na koniec przypraw solą i pieprzem.

 

Marmolada z płatków mniszka lekarskiego

Składniki: 500 g płatków kwiatów; 250 g cukru; pomarańcza; cytryna; żelfix (pektyna); woda (około pół litra).

Przygotowanie: płatki należy szybko wyskubać z kwiatostanów (szybko więdną i zamykają się), dokładnie opłukać. Gotujemy syrop z wody i cukru, zalewamy nim płatki mlecza, dodajemy sok z pomarańczy, cytryny, a także pokrojoną drobno skórkę (owoce powinny być niewoskowane). Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 60 minut aż wyparuje nadmiar wody. Na koniec dodajemy cukier żelujący i przelewamy do wyparzonych słoików.

 

Naleśniki z kwiatami

Składniki: kwiaty, jajko; mąka pełnoziarnista; mleko; olej; ew. sól.

Przygotowanie: kwiaty przyrządzamy od razu po przyniesieniu do domu (muszą być świeże), myjemy je i osuszamy. Odcinamy łodygi. Wykonujemy typowe ciasto naleśnikowe (możemy dodać ulubione przyprawy, jeśli przygotowujemy danie na słono, kwiaty bzu najlepiej smakują na słodko, oprószone cukrem pudrem). Smażymy naleśniki z kwiatami w dość dobrze rozgrzanym oleju przez ok. 1-2 min.

 

Jak więc widzicie kwiaty można dodawać praktycznie do wszystkiego – sałatek, kanapek, ciast i deserów. Warto korzystać z dobrodziejstw natury, by czuć się lepiej i zdrowiej, a także zaskoczyć rodzinę i przyjaciół zaskakującym daniem. Pamiętaj, aby upewnić się że kwiat jest jadalny i dobrze go umyć. Smacznego!