Jadalne biedroneczki
Już dawno napotykałam tą dekorację na różnych stronach i bloogach . Teraz przeglądałam rosyjską stronę i znów wpadły mi w oko . Postanowiłam zrobić swoją wersję ( nie z oliwek bo te nie wszyscy lubią ) . Będą doskonałe do dekoracji półmisków dla dzieci i do Bento.
Czas : 15 minut
Składniki :
- 8 pomidorków koktajlowych
- 2 ciemne twarde duże winogrona ( tzn. 3 kulki z grona )
- kawałek gałązki pozbawionej listków od pietruszki ( bazylii czy mięty )
- odrobinka masła
- liście ziół do dekoracji ( mięta , bazylia , pietruszka )
Umyte i osuszone winogrona – przekroić 2 owoce na ćwiartki . W każdym pomidorku wyciąć 1/4 tak by reszta pozostała w całości . Winogrono które pozostało pokroić w paseczki – usunąć miąższ , a ze skórki powycinać ,, plamki ,, na biedronki .W powycinane ćwiartki winogron powtykać kawałeczki gałązek natki pietruszki tak by wyglądały jak wąsy . Położyć ćwiartkę winogrona w miejsca wycięte w pomidorkach .
Udekorować pomidorki ,,plamkami ,, wyciętymi ze skórki winogrona tak by przypominały biedronkę . Z drobinek masła zrobić na ,, winogronowym pyszczku biedronki ,, oczy .
Układać na zieleninie.
Pomysł ze strony
file://localhost/D:/Kulinaria/66912–46258529-m750x740-u7a576.jpg