Jabłka z żubrówką

17 kwietnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

– 4 szare renety

– łyżka soku z cytryny

– 15 dag cukru

– butelka niegazowanej wody mineralnej

– kieliszek  żubrówki

– goździk

 

Jabłka umyć, obrać i pokroić na ósemki, skropić sokiem z cytryny. 10 dag cukru zalać połową szklanki wody mineralnej, wrzucic goździk i podgrzewać cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, włożyć do syropu jabłka i gotować 10 minut na wolnym ogniu, po czym przełozyć jabłka do salaterki, usunąć goździk, a syrop dalej podgrzewać, by lekko zgęstniał. Następnie wymieszać syrop z żubrówką, polać owoce, a gdy przestygną, wstawić do lodówki. Z pozostałego cukru i łyżki wody (najlepiej mineralnej) ugotować jasnobrązowy karmel. Wyjąć jabłka z lodówki i udekorować cienkimi nitkami karmelu.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...