Jabłka z żubrówką
Artykuł zewnętrzny
– 4 szare renety
– łyżka soku z cytryny
– 15 dag cukru
– butelka niegazowanej wody mineralnej
– kieliszek żubrówki
– goździk
Jabłka umyć, obrać i pokroić na ósemki, skropić sokiem z cytryny. 10 dag cukru zalać połową szklanki wody mineralnej, wrzucic goździk i podgrzewać cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, włożyć do syropu jabłka i gotować 10 minut na wolnym ogniu, po czym przełozyć jabłka do salaterki, usunąć goździk, a syrop dalej podgrzewać, by lekko zgęstniał. Następnie wymieszać syrop z żubrówką, polać owoce, a gdy przestygną, wstawić do lodówki. Z pozostałego cukru i łyżki wody (najlepiej mineralnej) ugotować jasnobrązowy karmel. Wyjąć jabłka z lodówki i udekorować cienkimi nitkami karmelu.