Jabłka z żubrówką

17 kwietnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

– 4 szare renety

– łyżka soku z cytryny

– 15 dag cukru

– butelka niegazowanej wody mineralnej

– kieliszek  żubrówki

– goździk

 

Jabłka umyć, obrać i pokroić na ósemki, skropić sokiem z cytryny. 10 dag cukru zalać połową szklanki wody mineralnej, wrzucic goździk i podgrzewać cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, włożyć do syropu jabłka i gotować 10 minut na wolnym ogniu, po czym przełozyć jabłka do salaterki, usunąć goździk, a syrop dalej podgrzewać, by lekko zgęstniał. Następnie wymieszać syrop z żubrówką, polać owoce, a gdy przestygną, wstawić do lodówki. Z pozostałego cukru i łyżki wody (najlepiej mineralnej) ugotować jasnobrązowy karmel. Wyjąć jabłka z lodówki i udekorować cienkimi nitkami karmelu.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...