Jabłka nadziewane pilawem- duszone na parze
Doskonały dodatek do wątróbki drobiowej.
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
10 dag suchego ryżu parabolicznego
1 cebula- duża
½ szklanki rodzynek
szczypta szafranu
3 szklanki bulionu drobiowego ( może być z Bulionetki Knorra )
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
4 duże winne jabłka
Ryż wypłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie ( płuczemy tak długo aż woda będzie czysta )- odcedzić .
Cebulę bardzo drobno pokroić .
Namoczyć w odrobinie ciepłej wody szafran.
Namoczyć w letniej wodzie rodzynki.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę ( mieszając).Dodać masło. Wsypać ryz i smażyć mieszając ok. 3 minut .Wlać bulion .Dodać rodzynki i szafran .Dusić na małym gazie aż cały bulion się wchłonie .Zestawić garnek z gazu Pozostawić pod przykryciem 15 minut.
Z jabłek ściąć wierzchy i wydrążyć usuwając miąższ wraz z gniazdami nasiennymi – ostrożnie by nie uszkodzić ścianek jabłek.
Pilaw zamieszać widelcem by zrobił się sypki.
Napełnić jabłka .
Ułożyć w parowarze ( lub garnku do gotowania na parze ) i gotować ok.20 minut od chwili kiedy woda zacznie wrzeć .
Ostrożnie przełożyć na półmisek i obłożyć usmażona na chrupko wątróbką drobiową .
Podpowiadam sposób na sypki ryż .Jeśli nie ma czasu na to by garnek z ryżem zawinąć w koc , można garnek z ryżem po zestawieniu z gazu przykryć grubym ręcznikiem i dopiero na to nałożyć i dobrze docisnąć pokrywkę – zostawić na 15 minut . Para z ryżu wsiąknie w ręcznik , a ryz będzie dzięki temu sypki.