Jabłka nadziewane pilawem- duszone na parze

27 stycznia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Doskonały dodatek do wątróbki drobiowej.

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

10 dag suchego ryżu parabolicznego

1 cebula- duża

½ szklanki rodzynek

szczypta szafranu

3 szklanki bulionu drobiowego ( może być z Bulionetki Knorra )

2 łyżki masła

1 łyżka oliwy

4 duże winne jabłka

Ryż wypłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie ( płuczemy tak długo aż woda będzie czysta )- odcedzić .

Cebulę bardzo drobno pokroić .

Namoczyć w odrobinie ciepłej wody szafran.

Namoczyć w letniej wodzie rodzynki.

W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę ( mieszając).Dodać masło. Wsypać ryz i smażyć mieszając ok. 3 minut .Wlać bulion .Dodać rodzynki i szafran .Dusić na małym gazie aż cały bulion się wchłonie .Zestawić garnek z gazu Pozostawić pod przykryciem 15 minut.

Z jabłek ściąć wierzchy i wydrążyć usuwając miąższ wraz z gniazdami nasiennymi – ostrożnie by nie uszkodzić ścianek jabłek.

Pilaw zamieszać widelcem by zrobił się sypki.

Napełnić jabłka .

Ułożyć w parowarze ( lub garnku do gotowania na parze ) i gotować ok.20 minut od chwili kiedy woda zacznie wrzeć .

Ostrożnie przełożyć na półmisek i obłożyć usmażona na chrupko wątróbką drobiową .

Podpowiadam sposób na sypki ryż .Jeśli nie ma czasu na to by garnek z ryżem zawinąć w koc , można garnek z ryżem po zestawieniu z gazu przykryć grubym ręcznikiem i dopiero na to nałożyć i dobrze docisnąć pokrywkę – zostawić na 15 minut . Para z ryżu wsiąknie w ręcznik , a ryz będzie dzięki temu sypki.

file1264629211