Jabłka z bakaliami pieczone w folii

30 maja 2013, dodał: plomien
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 4 winne jabłka
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki posiekanych orzechów i migdałów
  • 4 łyżki dżemu pomarańczowego lub morelowego
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki masła
  • 1 kieliszek rumu
  • Szczypta mielonych goździków, mielonego cynamonu i kardamonu

Przygotowanie:

  • Rodzynki dokładnie umyj i na chwilę pozostaw na sitku do osączenia. Potem włóż do miseczki i namocz w rumie.
  • Jabłka umyj i dokładnie wytrzyj. Z każdego odkrój wierzch i wykrój gniazdo nasienne. Cytrynę umyj i otrzyj skórkę, wyciśnij sok. Środki jabłek skrop cytrynowym sokiem. Oprósz mielonym cynamonem, kardamonem i goździkami.
  • Rodzynki wymieszaj z dżemem pomarańczowym, miodem, posiekanymi orzechami, migdałami i skórką otartą z cytryny. Tak przygotowanym nadzieniem napełnij jabłka.
  • Na wierzchu połóż wiórki masła. Ułóż jabłka na kawałkach folii aluminiowej i zawiń każde osobno. Ustaw na ruszcie i piecz około 15-20 minut

file1369944706



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...