Jabłka z bakaliami pieczone w folii

30 maja 2013, dodał: plomien
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 4 winne jabłka
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki posiekanych orzechów i migdałów
  • 4 łyżki dżemu pomarańczowego lub morelowego
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki masła
  • 1 kieliszek rumu
  • Szczypta mielonych goździków, mielonego cynamonu i kardamonu

Przygotowanie:

  • Rodzynki dokładnie umyj i na chwilę pozostaw na sitku do osączenia. Potem włóż do miseczki i namocz w rumie.
  • Jabłka umyj i dokładnie wytrzyj. Z każdego odkrój wierzch i wykrój gniazdo nasienne. Cytrynę umyj i otrzyj skórkę, wyciśnij sok. Środki jabłek skrop cytrynowym sokiem. Oprósz mielonym cynamonem, kardamonem i goździkami.
  • Rodzynki wymieszaj z dżemem pomarańczowym, miodem, posiekanymi orzechami, migdałami i skórką otartą z cytryny. Tak przygotowanym nadzieniem napełnij jabłka.
  • Na wierzchu połóż wiórki masła. Ułóż jabłka na kawałkach folii aluminiowej i zawiń każde osobno. Ustaw na ruszcie i piecz około 15-20 minut

file1369944706



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...