Jabłka z bakaliami pieczone w folii

30 maja 2013, dodał: plomien
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 4 winne jabłka
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki posiekanych orzechów i migdałów
  • 4 łyżki dżemu pomarańczowego lub morelowego
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki masła
  • 1 kieliszek rumu
  • Szczypta mielonych goździków, mielonego cynamonu i kardamonu

Przygotowanie:

  • Rodzynki dokładnie umyj i na chwilę pozostaw na sitku do osączenia. Potem włóż do miseczki i namocz w rumie.
  • Jabłka umyj i dokładnie wytrzyj. Z każdego odkrój wierzch i wykrój gniazdo nasienne. Cytrynę umyj i otrzyj skórkę, wyciśnij sok. Środki jabłek skrop cytrynowym sokiem. Oprósz mielonym cynamonem, kardamonem i goździkami.
  • Rodzynki wymieszaj z dżemem pomarańczowym, miodem, posiekanymi orzechami, migdałami i skórką otartą z cytryny. Tak przygotowanym nadzieniem napełnij jabłka.
  • Na wierzchu połóż wiórki masła. Ułóż jabłka na kawałkach folii aluminiowej i zawiń każde osobno. Ustaw na ruszcie i piecz około 15-20 minut

file1369944706



FORUM - bieżące dyskusje

Czy znacie jakiś ośrodek terapii na…
Pacjent musi jednak chcieć wyjść z nałogu, najlepsze osrodki nie pomogą bez jego chęci...
Częstochowa
Najszybciej można znaeźć pracę przez agencje pracy, oczywiście nie jakąś super, ale taką...
Fryzura a zawód
Wg mnie fryzura to drugorzędna sprawa, a o powadze świadczy zachowanie...
Jak urządzić łazienkę dla osoby sta…
Polecam też dobre punktowe oświetlenie jak ktoś ma problem ze wzrokiem...