Jabłka do szarlotki
jabłka
cukier
rodzynki
cynamon
cytryna
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce jarzynowej z grubymi oczkami (najlepiej robotem z odpowiednia tarka).
Przekładamy do garnka, z cytryny wyciskamy sok i dodajemy do jabłek. Do jabłek dodajemy też 1 szklankę cukru i 1/2 szklanki wody. Całość zagotowujemy i gotujemy 10 minut.
Dodajemy jeszcze tyle cukru żeby jabłka były wystarczająco słodkie (trzeba spróbować), rodzynki i cynamon (ilość według gustu) i gotujemy jeszcze 5 minut.
Przekładamy gotowe jabłka do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut.
Możemy wykorzystać dowolne jabłka, nawet papierówki. Ilość użytego cukru zależy od tego jak kwaśne są jabłka.
Takie jabłka można wykorzystywać do ciast, naleśników a także jako samodzielny deser.