Jabłecznik Ewy Wachowicz

1 marca 2010,
dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo smaczny jabłecznik, zniknął błyskawicznie, jednak następnym razem,dodam łyżeczkę proszku do pieczenia.:)ciasto z proszkiem jest jednak lepsze.

Składniki

* 3 szklanki mąki
* 200 gram masła
* sól szczypta
* cukier waniliowy 1 szt
* 1 jajko
* 1 żółtko
* 6 łyżek wody
* Nadzienie:
* jabłka 1,20 kg
* cukier 1/2 szklanki
* cynamon 1 łyżka

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części jedną większą, drugą mniejszą, włożyć na 30 min do lodówki. Okrągłą foremkę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem, brzegi mają wystawać. Jabłka obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na bocznej tarce małe plasterki. Dodać cukier, i cynamon, wymieszać. Wyłożyć jabłka na ciasto, rozwałkować drugi placek, przykryć jabłka, wystające brzegi z tortownicy wywinąć na wierzch żeby jabłka były zamknięte. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. w 190 st c około 60 min
ja wystudzone ciasto udekorowałam jeszcze polewą czekoladową.

Smacznego.

file1267480184



FORUM - bieżące dyskusje

Kosmetyczne kity
Oj tak, zwłaszcza nie lubię takich tłustych peelingów, które trudno potem zmyć ze skóry...
Socjalizacja psa
Czasem szczekanie to nie oznaka strachu, ale potrzeba zbudowania pozycji siły...
Karaoke na weselu
Oj tak, ja też nie lubię takich sytuacji, ludzie jak sobie popiją, to zachowują...
Narkomania
Ale nic tego nie usprawiedliwia, przecież ogólnie jest wiadomo, jak to działa. Kto raz...