Jabłecznik Ewy Wachowicz

1 marca 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo smaczny jabłecznik, zniknął błyskawicznie, jednak następnym razem,dodam łyżeczkę proszku do pieczenia.:)ciasto z proszkiem jest jednak lepsze.

Składniki

* 3 szklanki mąki
* 200 gram masła
* sól szczypta
* cukier waniliowy 1 szt
* 1 jajko
* 1 żółtko
* 6 łyżek wody
* Nadzienie:
* jabłka 1,20 kg
* cukier 1/2 szklanki
* cynamon 1 łyżka

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części jedną większą, drugą mniejszą, włożyć na 30 min do lodówki. Okrągłą foremkę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem, brzegi mają wystawać. Jabłka obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na bocznej tarce małe plasterki. Dodać cukier, i cynamon, wymieszać. Wyłożyć jabłka na ciasto, rozwałkować drugi placek, przykryć jabłka, wystające brzegi z tortownicy wywinąć na wierzch żeby jabłka były zamknięte. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. w 190 st c około 60 min
ja wystudzone ciasto udekorowałam jeszcze polewą czekoladową.

Smacznego.

file1267480184



FORUM - bieżące dyskusje

Ubrania hand made
Ja się uczę robienia na drutach, żeby mieć własnoręcznie wydziergane sweterki...
Fryzura na półmetek/połowinki
Taka jak na wesele, bo impreza przecież podobna;)
Nauka niemieckiego
Fajnie byłoby uczyć się z native speakerem albo kimś, kto był parę lat w Niemczech...
Jęczmień znacznych rozmiarów
Warto często przemywać oczy np. naparem z rumianku...