Jabłecznik bez jajek – kryzysowy przepis babci
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 kostka margaryny
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 1 szczypta soli
- 1 garść bułki tartej
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, cukrem i proszkiem do pieczenia- dzielimy na 3 części.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce- mieszamy z cukrami waniliowymi i kilkoma szczyptami cynamonu- dzielimy na 2 części.
Tortownicę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą Na dno wsypujemy jedną część mąki, nakładamy jedną część jabłek, znowu mąka, jabłka i na wierzch mąka.
Na sam wierzch układamy plasterki margaryny.
Pieczemy około 40 minut w temp. 170 stopni.
W połowie pieczenie wierzch posypujemy cynamonem.