Jabłecznik bez jajek – kryzysowy przepis babci

24 września 2011,
dodał: plumka6
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 kostka margaryny
  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 1 szczypta soli
  • 1 garść bułki tartej

Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, cukrem i proszkiem do pieczenia- dzielimy na 3 części.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce- mieszamy z cukrami waniliowymi i kilkoma szczyptami cynamonu- dzielimy na 2 części.
Tortownicę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą Na dno wsypujemy jedną część mąki, nakładamy jedną część jabłek, znowu mąka, jabłka i na wierzch mąka.
Na sam wierzch układamy plasterki margaryny.
Pieczemy około 40 minut w temp. 170 stopni.
W połowie pieczenie wierzch posypujemy cynamonem.

file1316896890



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...