J. MacKenzie: Wielka księga słoików – recenzja

12 września 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

„Wielka księga słoików” Jennifer MacKenzie wydawnictwa Larum to solidne kompendium wiedzy, które zainteresuje zarówno tych, którzy nigdy przetworów nie robili, jak również osoby, które potrzebują inspiracji, nowych pomysłów oraz chcą ugruntować swoją wiedzę i dowiedzieć się czegoś nowego na temat przetworów ciekawych i oryginalnych oraz tych nieco bardziej tradycyjnych.

Książka jest wyjątkową pozycją na rynku, godną uwagi ze względu na precyzyjny i szczegółowy opis zarówno wszystkich potrzebnych akcesoriów i składników, jak też sposobu wykonania przetworów słoikowych. Wszystko podane dokładnie i bardzo drobiazgowo, co ucieszy każdego czytelnika, który ma ochotę na nowości w spiżarni. To książka przede wszystkim do czytania, przepisy w większości nie są opatrzone zdjęciami tylko uwagami i podpowiedziami, co ucieszy perfekcjonistów, a jednocześnie daje nam pole do popisu w aranżacji własnych przetworów. Możemy sami dowolnie, chociaż według instrukcji, wykonać własne przetwory w słoikach. Na pewno ułatwi nam to obecność na rynku wszelkich pomocnych drobiazgów, jak ciekawe słoiki, niebanalne wieczka, wygodne przecieraki i krajalnice, personalizowane naklejki i wiele, wiele innych.

Książka podzielona jest na podrozdziały, znajdziemy tu zatem: przetwory z warzyw, przetwory z owoców, sosy chili, salsa, czatnej, relisze i tapenady oraz przetwory i sosy marynowane z całego świata. Wszystkie przepisy są bardzo dokładne i precyzyjne, opis jest wypunktowany i opatrzony wskazówkami oraz ciekawymi uwagami. W każdym przepisie znajdziemy dodatkowo informacje o trwałości danego przetworu lub możliwości zamiany składników, co pozwala na słoikowe eksperymenty. Marynowane szparagi, pikantne karczochy, zielona fasolka z gorczycą, kiszona kapusta czerwona, marchewkowe słupki z koprem, kalafior marynowany w curry, pikantny czosnek marynowany, krążki cebulowe marynowane na słodko i wiele, wiele innych pomysłów na przechowanie warzyw w słoikach, to kwintesencja warzywnych eksperymentów słoikowych autorki. Pomysły na przepisy owocowe to między innymi marynowane winogrona, pikantne marynowane brzoskwinie, gruszki marynowane w pięciu przyprawach, marynowane słupki ananasa, korzenne śliwki, marynowane pigwy, wytrawny arbuz marynowany z bazylią i mnóstwo innych propozycji. Do tego również przepisy na sosy chilli, salsę brzoskwiniową z miętą i jalapeno, salsę pomidorową z czarną fasolą, salsę pomidorową z chili i pomarańczą oraz klasyczny sos barbecue, sosy czatnej – wiśniowy, morelowo-imbirowy, kososowo-ananasowy, śliwkowo-pomarańczowy, a także relisz ćwikłowy, ogórkowo gruszkowy, relisz z marchewki i fenkułu czy tapenada pieczarkowa z cytryną. Znajdziemy też przepis na klasyczny sos pomidorowy, pomidorowy z oliwkami, klasyczny sos barbecue, domowy ketchup i sos taco. Dla wielbicieli egzotycznych smaków, w książce znajdziemy przepisy na marynowany bakłażan azjatycki, hawajską marynowaną cebulę, marynowany imbir czy tajski słodki sos chili. W sumie książka to ponad 250 różnych pomysłów, więc naprawdę jest w czym wybierać. Pomysłowe i oryginalne, a jednocześnie proste w wykonaniu przepisy zachwycą każdego.

Zdradzimy Wam jeden z naszych ulubionych jesiennych przepisów, zaczerpniętych z tej wyjątkowej książki…

Gruszkowy sos czatnej z miętą

W sosie wyczuwa się nutę pikantności i chłodną miętę, a poza tym słodycz i cierpkość. Taki zbiór smaków może z powodzeniem uatrakcyjnić wiele różnych posiłków. Dodatek mięty powoduje, że ten sos świetnie się komponuje z grillowaną lub pieczoną jagnięciną. Można go również podawać do curry na bazie ryb, jak również do ryby z grilla.

Składniki (7 ćwierćlitrowych słoiczków):
– 2 l posiekanych, obranych gruszek
– 500 ml posiekanej cebuli
– 375 ml czerwonej słodkiej papryki pokrojonej w małą kostkę
– 1 ostra papryka chili czerwona lub zielona, pozbawiona nasion i bardzo drobno pokrojona
– 3 ząbki czosnku, bardzo drobno pokrojone
– 375 ml brązowego cukru
– 5 ml (1 łyżeczka) soli do przetworów
– 350 ml octu jabłkowego
– 25 ml wody
– 25 ml (5 łyżeczek) świeżo posiekanej mięty
– 50 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Wykonanie:
1. Przygotuj garnek do pasteryzacji, słoiki oraz pokrywki.
2. Do dużego garnka wrzuć gruszki, cebulę, czerwoną paprykę i paprykę chili, czosnek, brązowy cukier i sól. Wlej ocet i wodę. Całość doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, często mieszając. Zmniejsz ogień i wolno gotuj, od czasu do czasu mieszając przez około 40 minut lub do momentu, w którym cebula stanie się przeźroczysta, a mieszanina na tyle gęsta, aby tworzyć górkę na łyżce. Dodaj miętę i sok z cytryny.
3. Chochelką przełóż gorący sos do gorących słoików, pozostawiając w górnej części 1 cm wolnego miejsca. Usuń ze słoików powietrze, a następnie w razie potrzeby dolej gorącego sosu. Wytrzyj brzeg słoika i nałóż gorące wieczko. Dokręć je na tyle mocno, na ile będziesz w stanie zrobić to palcami.
4. Wstaw słoiki do garnka do pasteryzacji i doprowadź wodę do wrzenia. Pasteryzacja trwa 10 minut. Po tym czasie wyłącz palnik, zdejmij pokrywkę i pozostaw słoiki w wodzie jeszcze przez 5 minut. Potem wstaw je na powierzchnię wyłożoną ściereczką i pozostaw na 24 godziny. Sprawdź stan zamknięcia słoików. Słoiki, które się nie zamknęły, należy przechowywać w lodówce.

„Wielka księga słoików” to prawdziwa skarbnica wiedzy, która może nam służyć i podpowiadać przez całe lata. Fantastyczna pozycja dla każdej pani domu. Dzięki tej książce można odkryć nowy świat słoikowych przetworów z warzyw i owoców. Smacznie i ciekawie. Polecamy gorąco.