Udka kurczaka w suszonych pomidorach
Już Marco Polo łączył kuchnię włoską z chińską. A co by było gdyby suszone pomidory skusiły sos sojowy ?
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 2 udka z kurczaka
- 10 dag ryżu
- 1/4 szklanki oleju od suszonych pomidorów
- 1 łyżka masła
- 1/3 szklanki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów z oleju ( miękkich )
- grubo mielony pieprz kolorowy
- 2 płaskie łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka przyprawy ,,Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem „
- 3 szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki )
- 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Zmieszać olej z pomidorami, sosem sojowym i ok 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu i polać marynatą udka . Wetrzeć marynatę i zostawić mięso w marynacie na godzinę .Wyjąć udka i obetrzeć z marynaty. Marynatę przecedzić tak by olej było osobno a pomidory osobno. Wlać do garnka z grubym dnem 3 łyżki oleju i obsmażyć na nim udka na rumiano z obu stron .Wyjąć udka z garnka i odłożyć .Dodać resztę oleju, masło , pomidory z marynaty , natkę – chwile obsmażać mieszając . Dosypać ryż i podsmażać aż zrobi się szklisty ( ok 2 minut). Zalać bulionem , przełożyć obsmażone udka, wsypać przyprawę ,,Suszone pomidory ” i dusić na bardzo małym gazie aż ryż wchłonie płyn a udka się uduszą do miękkości .
Jeśli nie mamy przyprawy ,, Suszone pomidory ” możemy dać szczyptę czosnku, bazylii i dodać więcej suszonych pomidorów.
To takie proste – jednogarnkowe danie . Aromatyczne . Utwierdzam się w swoim zachwycie nad sosem sojowym- fantastycznie łączy sie ze wszystkimi smakami uwypuklając je . Nie dziwię się , że kraje Orientu na nim bazują .