Dodatki do żywności bez tajemnic

Avatar photo
12 kwietnia 2013,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

E163, E242, E621, koszenila, żółcień chnolinowa, sorbinian potasu, maltol …  Tajemnicze symbole „E” widnieją niemal na wszystkich etykietach spożywczych. Instytut Chemii Nadużywanej pomoże je rozszyfrować i podpowie na co zwracać uwagę podczas codziennych zakupów.

 icn3

Instytut Chemii Nadużywanej to projekt edukacyjny, poświęcony dodatkom do żywności: barwnikom, aromatom, wzmacniaczom smaku i konserwantom. Stanowi cykl wystaw w pasażach handlowych w największych ośrodkach miejskich w Polsce. Interaktywna ekspozycja będzie zachęcać do czytania, sprawdzania etykiet oraz świadomej konsumpcji. Patronem akcji został portal UrodaiZdrowie.pl.

 

Projekt pomoże rozszyfrować etykiety produktów spożywczych, uświadomi czym są dodatki do żywności, zdemaskuje najczęściej stosowane substancje dodatkowe: barwniki, aromaty, wzmacniacze smaku i konserwanty oraz podpowie jak być świadomym konsumentem. Jego celem jest dostarczenie konsumentom  rzetelnej wiedzy w zakresie dodatków do żywności.

 

icn1

 

Cykl wystaw odwiedzi pasaże centrów handlowych w największych polskich miastach:

  • 12-14 kwietnia – Warszawa (Centrum Handlowe M1)
  • 20-21 kwietnia – Poznań (Centrum Handlowe Poznań Plaza)
  • 27-28 kwietnia – Gdańsk (Centrum Handlowe Galeria Przymorze)
  • 11-12 maja – Kraków (Centrum Handlowe M1)
  • 18-19 maja- Wrocław (Centrum Handlowe Pasaż Grunwaldzki)

 

Mobilne wystawy zostały oparte na koncepcji Zobacz, Dotknij, Powąchaj. Ekspozycja wyglądem będzie przypominała wnętrze sklepu spożywczego z podziałem na strefy poświęcone rodzajom dodatków do żywności: barwnikom, aromatom, wzmacniaczom smaku i konserwantom. Popularyzacji wiedzy w zakresie substancji dodatkowych będą służyły tablety multimedialne z wgranymi animacjami, filmami, ciekawostkami etc., półki z eksponatami i materiały do demonstracji. Symulacji dokonywania zakupów będzie służyła aplikacja INFOkiosk: po wrzuceniu do koszyka produktów z wirtualnej półki zamiast rachunku z nazwami produktów wydrukowana zostanie lista ‘E’ zawarta w wybranych produktach oraz 10 praktycznych porad jak kupować świadomie.

 

icn3 ich2

 

Organizatorem projektu jest Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej Uniwersytetu Technologiczno – Przyrodniczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy, partnerem Centrum Sztuki Współczesnej, a sponsorem FRoSTA Sp. z o.o. W wymiarze merytorycznym projekt wspiera mgr inż. Joanna Gajda-Wyrębek (specjalistka ds. substancji dodatkowych w żywności). Patronem akcji jest UrodaiZdrowie.pl.

 

Zapraszamy do odwiedzenia Instytutu Chemii Nadużywanej i profilu na facebook.com/InstytutChemiiNaduzywanej.



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.