Kopytka z curry

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

W zasadzie zwykłe kopytka trochę tylko inaczej doprawione

Czas ;1 godzina

Składniki :

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • mąka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • szczypta kurkumy
  • szczypta curry

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę .Dodać jajko, kurkumę , curry , szczyptę soli ..Masę ziemniaczaną podzielić na 4 części  i dodać do niej tyle mąki ile zajmuje objętościowo ¼ masy ziemniaczanej. Wsypać mąkę ziemniaczaną .Dobrze wyrobić ciasto.( Czasem trzeba dodać trochę więcej mąki by ciasto był ścisłe – zależy to od gatunku ziemniaków .) Urywać kawałki ciasta , i formować na dłoni w takie ,,łezki ,,( to się robi takim jednym ruchem ,, poturlania ,, ciasta – z brzegów jest cieńsze a grubsze w środku ). Gotować w osolonym wrzątku  ( z łyżka oleju ) aż wypłyną .

Takie kopytka są żółciutkie i lekko doprawione curry. Doskonale nadają się do mięs .Można też podawać z sosem np. grzybowym , smażonymi pieczarkami, boczniakiem lub okraszone skwarkami z surówkami.

file1292831981