Indyk z grzybami

3 października 2013, dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg.indyka

4 ząbki czosnku

2 cebule

25dag.grzybów

4 łyżki oleju

250 ml.bulionu

150ml.białego wina

40dag.fasoli z puszki

łyżka mąki

listek laurowy

gałązki tymianku

sól

pieprz

Przygotowanie:

Mięso z indyka płuczemy i kroimy w kostkę.Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.Grzyby oczyszczamy i kroimy na kawałki.Na rozgrzanym w garnku oleju  rumienimy mięso przez kilka minut.Następnie mięso wyjmujemy ,a na tym samym tłuszczu szklimy cebulę i czosnek.Następnie dodajemy pokrojone grzyby i podsmażamy.Mięso wrzucamy do garnka,oprószamy mąką i smażymy 3 minuty.Wlewamy bulion,białe wino i doprowadzamy do wrzenia.Dokładamy osączoną fasolkę z puszki,posiekany tymianek i listek laurowy.Doprawiamy solą i pieprzem.Naczynie przykrywamy pokrywką,wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i dusimy ok. 40 minut.Podajemy na gorąco.