Indyk z grzybami
Składniki:
1 kg.indyka
4 ząbki czosnku
2 cebule
25dag.grzybów
4 łyżki oleju
250 ml.bulionu
150ml.białego wina
40dag.fasoli z puszki
łyżka mąki
listek laurowy
gałązki tymianku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mięso z indyka płuczemy i kroimy w kostkę.Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.Grzyby oczyszczamy i kroimy na kawałki.Na rozgrzanym w garnku oleju rumienimy mięso przez kilka minut.Następnie mięso wyjmujemy ,a na tym samym tłuszczu szklimy cebulę i czosnek.Następnie dodajemy pokrojone grzyby i podsmażamy.Mięso wrzucamy do garnka,oprószamy mąką i smażymy 3 minuty.Wlewamy bulion,białe wino i doprowadzamy do wrzenia.Dokładamy osączoną fasolkę z puszki,posiekany tymianek i listek laurowy.Doprawiamy solą i pieprzem.Naczynie przykrywamy pokrywką,wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i dusimy ok. 40 minut.Podajemy na gorąco.