Jeśli chcesz urozmaicić swoje menu, sięgnij do orientalnych przepisów. Zainspiruj się i przygotuj z nami naleśniki dosa z ziemniaczanym farszem. Indyjski przysmak wprowadzi świeżość i egzotykę do każdego menu. Dosa to tradycyjne danie wywodzące się z południowych Indii. Są to cieniutkie naleśniki, faszerowane zwykle warzywami, często w wersji pikantnej. Ich ciasto powstaje z fermentowanej mąki ryżowej i soczewicy lub fasoli. Ważnym etapem jest właśnie proces fermentacji, który nadaje im lekko kwaśny smak. Dzięki temu dosa jest lekka, zdrowa i bardzo łatwostrawna.
Dosa sprawdzi się nie tylko u wegetarian. To także doskonała propozycja dla osób na diecie bezglutenowej. Indyjskie naleśniki są cienkie, chrupiące i aromatyczne. Można je podawać z różnymi farszami, co rozszerza kulinarne możliwości. Są pełne różnorodnych wartości odżywczych na czele z białkiem, w który są bogate rośliny strączkowe. To świetne urozmaicenie diety wegetariańskiej, która opiera się na warzywach w wielu wydaniach. Nie wymagają wielkich umiejętności kulinarnych, a efekt smakowy zaskakuje wszystkich.
Przepis na dosa z ziemniaczanym farszem
Składniki na ciasto:
– 1 szklanka białego ryżu,
– 1 szklanka czerwonej soczewicy,
– 1 łyżka nasion kopru włoskiego,
– 1 łyżeczka soli.
Składniki na farsz:
– 5 ziemniaków,
– 1 cebula,
– 1 cm świeżego imbiru,
– 2 łyżeczki nasion kuminu,
– ½ łyżeczki kurkumy,
– płatki chili,
– świeża kolendra,
– olej kokosowy lub inny,
– sól i pieprz.
Sposób przygotowania naleśników:
Krok 1: Dokładnie wypłucz ryż i soczewicę pod bieżącą wodą. Następnie zalej je świeżą wodą, dodaj nasiona kopru włoskiego i odstaw na 12 godzin. Po tym czasie odcedź, zachowując część wody z moczenia.
Krok 2: Przełóż ryż i soczewicę do blendera. Dodaj około pół szklanki zachowanej wody i sól. Miksuj, aż masa stanie się gładka i jednolita. Przelej powstałe w ten sposób ciasto do dużej miski. Lekko przykryj i zostaw do fermentacji na 12–24 godziny.
Najlepiej przykryć miskę cienką, przewiewną ściereczką. Masa powinna w tym czasie zwiększyć objętość, dlatego miska musi być odpowiednio duża. Po sfermentowaniu ciasto powinno przyjemnie pachnieć, przypominając świeży jogurt. Gotowe ciasto powinno być gęstsze niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. Jeśli jest za gęste, dodaj trochę wody. Zrób to delikatnie, by mieszając nie pozbyć się pęcherzyków powietrza. Smaż dosa jak klasyczne naleśniki. Wylewaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, np. kokosowego.
Sposób przygotowania farszu:
Krok 1: Obierz ziemniaki i ugotuj je do miękkości. Na rozgrzanym oleju kokosowym podsmaż posiekaną drobno cebulę, dodaj starty imbir, kumin i kurkumę.
Krok 2: Gdy przyprawy uwolnią aromat, dodaj ugotowane ziemniaki. Rozgnieć je delikatnie widelcem i wymieszaj z przyprawami. Dopraw solą, pieprzem i płatkami chilli do smaku. Na koniec dołącz posiekaną świeżą kolendrę.
Krok 3: Na gorący naleśnik dosa nałóż porcję farszu. Zwiń w rulon lub złóż na pół albo na ćwiartkę. Indyjskie naleśniki dosa są gotowe. Podawaj je od razu, najlepiej z lekkim sosem jogurtowym, pikantnym dipem lub gęstym chutneyem.
Indyjska kuchnia wciąż skrywa wiele tajemnic dla polskich smakoszy. Warto jednak krok po kroku odkrywać bogactwo jej smaków. Dosa na pewno szybko skradnie Twoje serce i zagości na stałe w domowym menu. Wypróbuj też własne pomysły na farsz i dodatki, nie ograniczając kulinarnej fantazji.